MED STAVANGERFJORD: I tidsrommet 1946 til 1965 reiste 9397 personer fra de to Agder-fylkene, og av disse kom 7489 fra Vest-Agder. Over halvparten var kvinner, og tyngden av dem var kvinner under 30 år. Mange av dem med Amerika-båten «Stavangerfjord» hvor dette bildet fra 1963 er hentet fra. Foto: NTB Scanpix
MED STAVANGERFJORD: I tidsrommet 1946 til 1965 reiste 9397 personer fra de to Agder-fylkene, og av disse kom 7489 fra Vest-Agder. Over halvparten var kvinner, og tyngden av dem var kvinner under 30 år. Mange av dem med Amerika-båten «Stavangerfjord» hvor dette bildet fra 1963 er hentet fra. Foto: NTB ScanpixVis mer

De unge kvinnenes reise fra pietisme på Sørlandet til frigjøring i USA

Den siste bølgen av norske emigranter til USA kom mellom 1945 og 1965. For unge kvinner fra Sørlandet ble det en frigjøring, skriver Gudleiv Forr.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vinteren 1960 kom Asta Olsson som good-will-ambassadør fra New York til Norge. Hun var kåret til Viking Queen og ble mottatt av prinsesse Astrid på Slottet og var gjest i Holmenkollen. Deretter gikk turen til Sørlandet. I Kristiansand var det stor middag, og den populære Venstre-ordføreren Leo Tallaksen bød henne opp til en svingom på dansegolvet.Noen dager seinere skulle hun etter planen synge et par salmer under gudstjenesten i Vanse kirke på Lista der hennes mor var fra. Men der hadde de troende fått nyss om tildragelsen på dansegolvet, og prost Ole Åmdal nektet henne å synge.

Asta Olsson var en av de unge norske emigrantene til USA de første etterkrigsåra, og etnologen Siv Ringdal minner om hendelsen i Vanse i sin doktoravhandling om denne siste store emigrantbølgen. Tittelen på boka er «Kroppens transformasjoner blant unge Agder-kvinner i New York, 1945 - 1965».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn