BABYFACE: Ungdom tror de blir informert av gjengen på Facebook. Omtrent som før, altså.  Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BABYFACE: Ungdom tror de blir informert av gjengen på Facebook. Omtrent som før, altså. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

De uopplyste

Har internett gjort ungdom feige og uopplyste? Virkelig?

Kommentar

I den evigvarende serien alt var mye bedre før i tiden, er vi kommet til digitale og sosiale mediers korrumpering av ungdommen. Ikke bare har internett gitt ungdom uante muligheter til å dumme seg ut på for enda flere mennesker og i all overskuelig framtid. Nye medier har rett og slett gjort ungdom dummere.

Omtrent slik ble en ny undersøkelse fra TNS Gallup, på oppdrag av Fritt Ord, tolket og gjengitt denne uka. Det var alarm, på vegne av vanvittige mange voksne.

To hovedfunn som har skapt voldsom bekymring, er at tenåringer henter det meste av sin informasjon fra sosiale medier, ikke fra tradisjonelle medier, og at de kvier seg for å ha meninger av frykt for å bli sjikanert.

En ungdom i undersøkelsen sier det er mer akseptabelt å legge ut bilde av en selv som spyr enn å skrive hva slags parti man stemmer på.

Det er ikke nytt. Langt flere ungdommer har til all tid drukket seg fulle, spydd og skrytt av det etterpå, enn det har vært medlemmer i ungdomspartier. Langt flere har vært opptatt av sex og nakenhet enn nedleggelse av fritidsklubber, hvor riktignok sjansen for begge deler ville økt, men, la oss innse det, ungdommer flest har ikke en altfor langsiktig plan.

De bekymrete reaksjonene er preget av overoptimisme, som medieviter Ida Aalen sier til Dagens Næringsliv. Man trodde at økt informasjon skulle forvandle ungdoms DNA og gjøre dem til samfunnsengasjerte borgere som skriver sindige innlegg i Aftenposten. I stedet sender de bilder av tissen sin på snapchat.

Sannheten er at ungdom flest heller ikke fulgte med i tradisjonelle medier da det var eneste alternativet. De har alltid hentet informasjonen fra gjengen.

Det er heller ikke overraskende at dagens ungdom er konsensusorientert. Det er definisjonen av ung. Ikke skill deg ut, vær innafor. Å være ung er å være konform på en morsom måte. Å være annerledes er ikke så morsomt.

Mer interessant, synes jeg, er at ungdommen skylder på de voksne deltakerne i sosiale medier. De voksne er usaklige og ubehagelige. De kan ikke oppføre seg.

Den forklaringen tror jeg på. Internett har først og fremst gjort voksne dummere.

Hva som gir grunn til bekymring er om dagens ungdom ikke lenger vil ha tilgang til informerte nyhetskilder når deres tid kommer. Problemet er ikke at Facebook lager et selektivt og parallelt nyhetsunivers, men at Facebook driver en form for kannibalisme som tar livet av kildene.

Når dagens ungdom er ferdig med å dele nakenbilder, er det bare kattevideoer igjen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.