«De usynlige» er rett og slett en helt fantastisk roman

Suverent om fattigfolk på Helgelandskysten.

PÅ SITT BESTE: «De usynlige» er Roy Jacobsen på sitt aller beste, skriver anmelderen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
PÅ SITT BESTE: «De usynlige» er Roy Jacobsen på sitt aller beste, skriver anmelderen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «De usynlige» er en fortelling om utarmede nordmenn på en liten øy uti havgapet på Helgelandskysten. Boka er Roy Jacobsen på sitt aller beste.

Handlingen er lagt til samme miljø som Jacobsens gjennombruddsroman «Seierherrene», fra 1991. Også tematikken er noe av den samme.

En påminnelse om at det ikke er så mange år siden de fleste av våre forfedre klorte seg fast på karrige smågårder i et barskt klima. De var lutfattige og slet umenneskelig for tilværelsen.

Markens grøde Boka åpner like etter forrige århundreskifte. Lille Ingrid på tre år skal døpes. Presten ser på hennes klare øyne og undrer seg over at de er «så blottet for fattigdommens sløve dumhet».

Ingrid bor på Barrøy med en Isak Sellanrå-aktig sliter av en far, en klok og kjærlig mor, farfaren og endelig tante Barbro. Barbro er enfoldig, noe som ikke sjelden rammer kvinnene i slekta. Faren er redd det også vil ramme Ingrid.

Hard lærdom Det gjør det ikke. Vi følger Ingrid fra hun er tre til hun er noenogtjue, en lys, sterk og blid jente. Hun må lære seg kvinnfolkarbeid av mora, og mannfolkarbeid av faren — fordi det ikke kommer flere barn. Det er en hard lærdom. En dag tar faren henne med ut i en sterk og farlig storm, for å vise henne at «en øy går aldri under, selv om den skjelver, den er urokkelig og evig, låst fast i selve kloden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer