EN MANN OG INGEN BABY  Meklersjef Jan Petter Sissener tok seg fri noen timer da kona fødte. Her på Norsk Derby på Øvrevoll.
EN MANN OG INGEN BABY Meklersjef Jan Petter Sissener tok seg fri noen timer da kona fødte. Her på Norsk Derby på Øvrevoll.Vis mer

De uunnværlige menn

Når menn tror de er uunnværlige på jobben, blir kvinner og barn fort unnværlige, skriver Marie Simonsen.

Meninger

Hun het Pippa og var en stjerne i City i London. I mergers & acquisitions. Og en formiddag, midt i et større oppkjøp, gikk vannet. Hun unnskyldte seg, dro til sykehuset, fødte et barn, og et par timer seinere var hun tilbake og avsluttet forhandlingene.

Det var historien hun fortalte da jeg spurte hvordan det var å være kvinne i et så mannsdominert og macho miljø. Men hun klaget ikke.

Det ga meg et overtak, sa hun. Alt det adrenalinet. Du kødder ikke med en kvinne som akkurat har født.

Jeg kom på historien da jeg leste i avisa jeg den gangen var korrespondent for, Dagens Næringsliv, om meglergutta som ikke vil ta pappaperm. Ti dager topps. Sjefen selv tok noen timer fri. Vel, det var mer enn Pippa, og han hadde ikke født selv en gang, men la deg ikke lure av dette lille tegnet til svakhet.

Moderne og myke menn har ikke noe i meglerbransjen å gjøre, forsikrer Gaute Eie, som er meglersjef i ABG Sundal Collier.

I reportasjen hevdes det at meglere får bonuser for å droppe pappapermen, men det virker som bortkastete penger. Alle i bransjen vet at krever du pappaperm, er du ferdig, så de spør ikke en gang. Det lar seg visstnok ikke kombinere med en jobb, hvor kunder betaler dyrt for at du skal være tilgjengelig 24/7 året rundt. Dessuten, en mann som er så bløt at han vil være hjemme med barn, om så bare noen uker, har ikke det rette killer instinktet.

Det er fristende å gjøre narr av en slik skamløs machismo. I 2014 virker den nærmest aparte og unorsk. Men det er den jo slett ikke. Den er fortsatt utbredt i alle mannsdominerte, høytlønte miljøer. Forsker Selma Therese Lyng i Arbeidsforskningsinstituttet fant de samme holdningene i advokatbransjen, hvor hun på oppdrag av Advokatforeningen, skulle finne ut hvorfor så mange kvinner forsvant over i det offentlige og så få ble partnere.

De færreste kvinner er som Pippa, som heller ikke hadde planer om å oppdra barna selv. Det skulle overlates til nannies og kostskoler. Det har vi liten tradisjon for i Norge og dermed forsvinner kvinner over i jobber som lettere lar seg kombinere med barn.

I meglerbransjen begynner de knapt. Lørdagens oppslag i DN er jo ikke den første advarselen til kvinner om ikke å satse på yrket. Eller til menn som ønsker å ha mer enn pekuniær omsorg for barna sine.

Det er verre i advokatbransjen ettersom jusstudiene i flere tiår har hatt økende kvinneflertall. Det betyr at godt over halvparten av kandidatene, mange av dem i toppen av sine kull, er uaktuelle som fremtidige partnere. Det synes som en fatal mangel på virkelighetsorientering i en bransje som lever av å gi kloke råd.

Kirkegården er full av uunnværlige mennesker, sa min gamle sjef, Kåre Valebrokk. Han hadde sett det i næringslivet, han hadde sett det i pressen, som i sin tid kunne få meglerbransjen til å fremstå som ørlite myk.

Den uunværlige var helst en toppleder, men hybrisen har bredt om seg. Revisorer slukker aldri lyset, heter det. Alle disse jobbene som er kjøpt av rike investorer, av store kunder, krever service døgnet rundt. De vil ikke vente på et sykt barn, eller en ferie. Når de sier hopp, må du hoppe. Det gjelder også i deler av næringslivet.

Problemet er ikke at disse mennene ikke tar pappaperm, tross Høyres naive forsikring om at de vil, men at de viderefører et arbeidsmønster som bare unntaksvis er mulig for kvinner å følge. I andre land, som USA, Japan og Italia, har det ført til at kvinner med ambisjoner dropper å få barn. I likestilte Norge fører det til at kvinner dropper ut for å få barn.

Det skyldes blant annet at flere kvinner tar høyere utdannelse i Norge. Norske par har gjerne like høy utdannelse, og det er vanskelig å kombinere to karrierer med barn. Da gir hun opp sin, bare unntaksvis gjør han det. Fordi det passer sånn i vår familie akkurat nå, oppgis som forklaring. Tilfeldigvis passer det slik i de fleste familier akkurat nå. Fremdeles.

Dagens Næringslivs oppslag har lite med pappaperm å gjøre, selv om det er opportunt å legge meglerne på Høyres dør. Hva det viser er derimot hvorfor deler av arbeidslivet stenger kvinner ute. Når en megler, en advokat, eller en leder, ikke en gang kan ta pappaperm uten at det betyr bråstopp i karrieren, hvordan skal kvinner rekke å føde og fortsatt henge med uten å gjøre som Pippa? Hvis det ikke er plass til moderne og myke menn, hvordan skal det være plass til kvinner som er så gammeldags at de føder barn?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.