De vakre likninger

Faktagodbiter og rariteter i historiebok for unge lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvor mange er det som har reflektert over hvorfor vi teller til ti av gangen? Ikke jeg i hvert fall. Inntil jeg leste matematikkprofessor Audun Holmes «Da matematikken ble til». Svaret er så enkelt som at vi mennesker har ti fingre, og at vi må anta at de første regnestykkene ble gjort etter fingertellingssystemet. Eller titallssystemet, som skal stamme fra India. Mens mayaene for eksempel telte til tjue av gangen. De tok med tærne, i et system en fremdeles finner rester av i Danmark.

Aper som teller

Audun Holme er professor i matematikk. I 2000 fikk han fagboksprisen for tobindsverket «Matematikkens historie». Denne utgivelsen er en forkortet og forenklet versjon skrevet for ungdom. Holme starter helt fra begynnelsen av. Han åpner med en anekdote om ravnen som ikke kan telle til mer enn tre. Om aper som sannsynligvis kan telle. Og om syd-franske hulemalerier av fire hester, som ikke nødvendigvis betyr at malerne – neandertalere eller det moderne mennesket – hadde begrep om tallet fire. Mens det første rene sporet av matematikk stammer fra Afrika. Der ble det funnet en 35000 år gammel kalenderstav laget av bavianbein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer