De valgte seg april

Verdifull, velordnet og oversiktlig svensk bedømmelse av det tyske felttoget i 1940.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

9. april 1940 ga Norge verden en gave. Ikke frivillig, snarere bittert motvillig. Like fullt en gave, ved at vi lot vårt land bli skueplass for et fullt moderne, høyteknologisk felttog, der verdens stormakter kunne tumle seg uhindret i en åtte ukers krig med de mest avanserte våpen som rustningsindustrien til da hadde frambrakt - til lands, til sjøs og i lufta.

DA DE ÅTTE UKENE var over, lå «krigen i Norge» tilbake som en ønskemark for militære analytikere fra alle land.

Først og fremst måtte stormaktsstrategien opp mot april 1940 stå som et skoleeksempel på hvor galt det kan gå for en part som ikke skaffer seg profesjonell innsikt i motpartens disposisjoner.

Tyskland ville jo i utgangspunktet ha Norge nøytralt, mens britene og franskmennene ville trekke Norge inn i krigen. Til dette trengte de allierte et påskudd. Påskuddet var tyske trusler mot Norge. Slike trusler var under oppseiling, fordi Hitler gjennomskuet britenes ønsker. Men den tyske overkommando arbeidet i dypeste hemmelighet med sin plan for en offensiv i Norge. De allierte klarte derfor ikke å dokumentere truslene. De måtte framprovoseres. Den britiske mineutleggingen 5. april var den provokasjonen som etter opplegget skulle utløse tyske mottiltak, som igjen skulle gi påskuddet til alliert besettelse av Stavanger, Bergen og Trondheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer