PEDAGOGISK: Eirik Jensen vet hva Spesialenhetens Jan-Egil Presthus vil spørre om før han gjør det.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PEDAGOGISK: Eirik Jensen vet hva Spesialenhetens Jan-Egil Presthus vil spørre om før han gjør det. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB ScanpixVis mer

Eirik Jensen

De vanskelige spørsmålene

Dette er Jensens nye forklaringer.

Kommentar

Nå som Eirik Jensens forklaring for lagmannsretten går mot slutten, er det klart at den tiltalte har flere og bedre svar på mange spørsmål enn i forrige rettsinstans. Men på flere punkter har han nå endret forklaring fra sist.

I sin frie forklaring kom Jensen med nye opplysninger om det hemmelige nasjonale prosjektet han har jobbet med, og han kom med nye opplysninger om Cappelens rolle i oppussingen av Jensens nå herostratisk berømte bad. Viktigere er nok likevel den nye offensiven opp mot det påtalemyndigheten kaller «kommunikasjonshendelser».

Både i tingretten og i lagmannsretten har vi gått gjennom tekstmeldingene mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen mange ganger. De kommer til å bli analysert ytterligere gjennom vitneførselen, når utspørringen Jensen nå snart er over. Av 1522 kommunikasjonshendelser som er lagt fram som bevis, var tre av disse helt sentrale i tingrettens dom mot ekspolitimannen.

Det mystiske blomsterspråket tekstmeldingene gjennomgående kjennetegnes av, var helt sikkert også viktig for dommerne inntrykk av de tiltaltes forklaringer. Tingrettens dom la i hovedsak Cappelens forklaring på kodene til grunn.

Det er ikke så rart, for Jensens forklaring var både mangelfull og nølende. I tingretten var han uforberedt og nedkjørt, og klarte ikke å sannsynliggjøre at det fantes andre og bedre tolkninger på blomsterspråket enn den Cappelen forklarte.

Nå er Jensen langt bedre forberedt. Han vet hva Spesialenhetens Jan-Egil Presthus vil spørre om før han gjør det, står oppreist i både bokstavelig og metaforisk forstand, og han svarer både tydelig på spørsmålene og kommer med utfyllende innspill selv.

Presthus er rolig og pedagogisk, men mange av spørsmålene er vanskelige for Jensen å besvare. Noen er det forståelig at han ikke husker svarene på, andre har han rett og slett dårlige svar på. Og til noen spørsmål har han altså helt nye svar.

En av de sentrale meldingene som tingretten la til grunn i dommen handlet om flammesikre plater: «måtte bruke 20 av de 30 flammesikre platene til brannsikring i en leilighet ute på øya sist uke». Cappelen har forklart at dette dreier seg om penger. Jensen har i avhør og i tingretten gitt ulike forklaringer på meldingen. Først mente han at det dreide seg om oppussing av en garasje – men det viste seg at han ennå ikke eide garasjen. Så mente han at det dreide seg om lokalene til MC-klubben Iron Pig. Tirsdag hadde Jensen en ny forklaring: De flammesikre platene var av typen «magnaboard» og skulle brukes på hytta hans i Sverige.

– Jeg må bare beklage at jeg har surra, sa Jensen i retten.

Surr eller ei, at han skifter forklaringer er ikke tillitvekkende. Men det viktigste for Jensen nå er å vise at andre forklaringer enn Cappelens kan være riktige.

Samboeren Ragne Lise Vikre har i tida siden tingrettens dom hjulpet Jensen med å gå gjennom alle dokumentene i den omfattende saken mot ham. De har lagt et puslespill som gir et annet bilde enn det Cappelen presenterer. Bitene er supplerende meldinger, annen kommunikasjon og hendelser som kan gi alternative forklaringer på både møter og kommunikasjon med Cappelen. Ifølge Jensen har dette gjort at han nå husker bedre enn i fjor.

Tirsdag innrømmet han også at han nå husker å ha møtt Cappelen på Hjortneskaia før han dro på Europa-ferie i 2011. Det gjorde han ikke i fjor. Men mens Cappelen hevder å ha gitt Jensen penger i møtet, sier politimannen at det handlet om trusler mot storsmugleren, en situasjon Jensen hjalp ham med jevnlig.

De viktigste delene av Jensens forklaring får offentligheten ikke følge, og også de siste dagene har dørene til retten blitt vekselvis åpnet og lukket. Torsdag begynner med lukket rett igjen, fordi Cappelen har gitt informasjon til Jensen helt fram til pågripelsen. Hvor omfattende, troverdig og konsistent Jensens forklaring er om dette – får vi dessverre ikke vite.

Når hans forsvarer John Christian Elden overtar utspørringen før lunsj torsdag, blir nok spørsmålene langt enklere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.