«Mordene i Kongo»

- De var i flere slåsskamper og måtte slå godt fra seg

Joshua Frenchs advokat forteller at French og Tjostolv Moland måtte sette seg i respekt i Kongo-fengslene. 

DØMT: Joshua French og avdøde Tjostolv Moland ble dømt for blant annet drap og drapsforsøk på sjåfør Abedi Kasongo i 2010. Joshua French er nå satt fri og har kommet tilbake til Norge. Tjostolv Moland døde i Kongo i 2013. Foto: Scanpix 
DØMT: Joshua French og avdøde Tjostolv Moland ble dømt for blant annet drap og drapsforsøk på sjåfør Abedi Kasongo i 2010. Joshua French er nå satt fri og har kommet tilbake til Norge. Tjostolv Moland døde i Kongo i 2013. Foto: Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nicolaj Frobenius er manusforfatter for spillefilmen «Mordene i Kongo», som har planlagt premiere i 2018. I forbindelse med arbeidet med filmen besøkte han Tjostolv Moland og Joshua French i Ndolo militærfengsel i 2012 og 2013.

Fredag fortalte han til Dagbladet at han så fengselsvold i Kongo da han besøkte nordmennene.

Ifølge Frobenius ble en ung fengselsvakt kastet inn og fikk grisejuling mens han, French og Moland satt og så på. Ifølge Frobenius reagerte ikke Moland og French på det som skjedde.

- Grunnen til at de ikke reagerte var nok at de hadde sett så mye av det. Det kan også hende at de ikke ville legge seg opp i ting de ikke hadde noe med, sier Hans Marius Graasvold, Joshua Frenchs advokat.

Han kjenner ikke til den konkrete hendelsen som Frobenius beskriver, men bekrefter at vold var en del av fengselshverdagen til French og Moland.

- De nøt respekt

- De ble banket opp de også flere ganger. Vi vet jo at det var røft. Jeg kjenner til at det relativt ofte var voldshendelser, sier Graasvold.

Etter å ha blitt dømt til døden i 2010 av den militære ankedomstolen i Kisangani for blant annet drap og drapsforsøk på sjåføren Abedi Kasongo, ble Moland og French i løpet av soningstiden flyttet rundt til ulike fengsler i Kongo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer