Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Mordene i Kongo»

- De var i flere slåsskamper og måtte slå godt fra seg

Joshua Frenchs advokat forteller at French og Tjostolv Moland måtte sette seg i respekt i Kongo-fengslene. 

DØMT: Joshua French og avdøde Tjostolv Moland ble dømt for blant annet drap og drapsforsøk på sjåfør Abedi Kasongo i 2010. Joshua French er nå satt fri og har kommet tilbake til Norge. Tjostolv Moland døde i Kongo i 2013. Foto: Scanpix 
DØMT: Joshua French og avdøde Tjostolv Moland ble dømt for blant annet drap og drapsforsøk på sjåfør Abedi Kasongo i 2010. Joshua French er nå satt fri og har kommet tilbake til Norge. Tjostolv Moland døde i Kongo i 2013. Foto: Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nicolaj Frobenius er manusforfatter for spillefilmen «Mordene i Kongo», som har planlagt premiere i 2018. I forbindelse med arbeidet med filmen besøkte han Tjostolv Moland og Joshua French i Ndolo militærfengsel i 2012 og 2013.

Fredag fortalte han til Dagbladet at han så fengselsvold i Kongo da han besøkte nordmennene.

Ifølge Frobenius ble en ung fengselsvakt kastet inn og fikk grisejuling mens han, French og Moland satt og så på. Ifølge Frobenius reagerte ikke Moland og French på det som skjedde.

- Grunnen til at de ikke reagerte var nok at de hadde sett så mye av det. Det kan også hende at de ikke ville legge seg opp i ting de ikke hadde noe med, sier Hans Marius Graasvold, Joshua Frenchs advokat.

Han kjenner ikke til den konkrete hendelsen som Frobenius beskriver, men bekrefter at vold var en del av fengselshverdagen til French og Moland.

- De nøt respekt

- De ble banket opp de også flere ganger. Vi vet jo at det var røft. Jeg kjenner til at det relativt ofte var voldshendelser, sier Graasvold.

Etter å ha blitt dømt til døden i 2010 av den militære ankedomstolen i Kisangani for blant annet drap og drapsforsøk på sjåføren Abedi Kasongo, ble Moland og French i løpet av soningstiden flyttet rundt til ulike fengsler i Kongo.

Ifølge Graasvold måtte Moland og French slåss med andre innsatte, spesielt i perioder da de byttet fengsler.

- Dette var ikke noe de ønsket eller satte i gang. Da de kom til fengselet i Kinsasa var de underordnet. Når det gjelder regimet i fengselet må man noen ganger slå seg frem. De var i flere slåsskamper og slo godt fra seg. De nøt respekt etter hvert, sier Graasvold.

Ifølge Graasvold prøvde de to å få god kontakt med medfanger.

- Joshua ble også omtalt som «doktoren». Han hjalp andre fanger som hadde sår og den type ting, sier Graasvold.

Berørt av volden

Arbeidet med filmen «Mordene i Kongo» har foregått i all hemmelighet. Ved flere anledninger møtte manusforfatter Nikolaj Frobenius French og Moland til samtaler på cella i Kongo i 2012 og 2013.

Frobenius selv har fortalt til Dagbladet at han ble berørt av volden han så i Ndolo militærfengsel.

- Jeg prøver som velmenende kulturell nordmann å holde fast på pennen og ikke røpe overfor gutta at jeg er redd. Vi er jo ikke vant til å se den type vold rett foran oss, i en setting der man skal holde en samtale, har han sagt til Dagbladet.

Nyheten om filmen, som regisseres av Marius Holst, sprakk 18. mai - dagen etter at French hadde kommet seg trygt til Norge etter løslatelsen.

Aksel Hennie og Tobias Santelmann spiller rollene som henholdsvis Joshua French og Tjostolv Moland.

MISTET VENNEN: Joshua French mistet sin beste venn Tjostolv Moland i 2013. Like etter snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bekymret for omtale

Hans Marius Graasvold har tidligere uttalt til Dagbladet at han var alvorlig bekymret for at en eventuell omtale om filmen i mediene kunne ødelegge det krevende arbeidet med å få løslatt den gjenlevende fangen Joshua French. Tjostolv Moland døde i fengselet i Kinshasa i august 2013.

- Selv om det aldri har vært meningen, kunne fort sentrale myndigheter ha oppfattet det som at «nå blir Kongo blåst igjen». Det kunne vært kroken på døra for hele løslatelsen, sa Graasvold til Dagbladet.

Moland og French ble også dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund i Kongo - i tillegg til drap og drapsforsøk. Det var bare Tjostolv Moland som ble dømt for selve drapet.

I 2013 fant French kompisen Moland død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos konkluderte med at Moland tok sitt eget liv. Den militære domstolen i Kinsasa dømte imidlertid French til livsvarig fengsel for overlagt drap.

Hele Norges coronakart