Asap Rocky-rettssaken:

- De var nødt til å bli fysiske

Forsvaret gir sin forklaring i Stockholm tingrett.

RETTSSAK: Asap Rocky møter retten i Stockholm tirsdag. Dette har skjedd så langt i dag. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Tirsdag begynte rettssaken mot Rakim Athelastin Mayers (30), bedre kjent under artistnavnet Asap Rocky i Stockholm.

Sammen med to andre amerikanske menn står han tiltalt for kroppsskade etter en voldshendelse som fant sted i den svenske hovedstaden 30. juni i år.

Hittil i dag har påtalemyndigheten presentert saken, der både videoklipp og SMS-er fra den aktuelle kvelden er blitt presentert for en fullsatt rettssal. Etter en pause på halvannen time, er det nå forsvarets tur til å ta ordet.

Tidligere i dag ble det kjent at den fornærmede 19-åringen krever 139 700 kroner i erstatning fra de tiltalte, og når rettssaken er i gang igjen viser han fram skadene han fikk som følge av hendelsen til dommeren. Disse er i hovedsak på underarmene og på håndbaken hans.

MISFORNØYD: Asap Rocky-fan Ivan Waliullah er misfornøyd med hvordan svenske myndigheter håndterer saken rundt favorittrapperen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

Videoen der 19-åringen blir kastet i lufta og lander på bakken blir også vist i sakte film. Bistandsadvokat Magnus Strömberg vil se videoen enda saktere.

- Det synes veldig tydelig at fornærmede gjør et fluktforsøk, sier han.

- Virker å være påvirket

Rapperens forsvarer, Slobodan Jovicic, mener derimot at 19-åringen viste en «tydelig merkelig oppførsel» den kvelden.

FORSVARER: Asap Rockys forsvarer, Slobodan Jovicic, mener fornærmede ikke ville la Asap Rocky være i fred. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORSVARER: Asap Rockys forsvarer, Slobodan Jovicic, mener fornærmede ikke ville la Asap Rocky være i fred. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han (Asap Rocky, journ. anm.) har med seg en livvakt. Jeg vil rette rettens oppmerksomhet mot at denne personen er med fordi Mayers er en verdenskjent artist. Lever man det livet som Mayers gjør, risikerer man å bli utsatt for slike ting, forteller Jovicic, før han legger til:

- Fornærmede viser en tydelig merkelig oppførsel. De virker å være påvirket av noe. Og de har vært stridige, på en sånn måte at livvaktene har gjort en bedømming at vi må beskytte ham fra denne personen. Som en jojo, kommer fornærmede og hans kamerat tilbake - igjen og igjen. De er ikke interessert i at man vil være i fred.

MAX: Det var her at konfrontasjonen ha startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MAX: Det var her at konfrontasjonen ha startet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Har ikke deltatt

Videre snakker han om hvordan Asap Rocky kan tenke seg å ha opplevd situasjonen som oppsto i sitt første møte med den fornærmede 19-åringen.

Han påstår at livvakten har blitt skadet, og hevder også at noen andre i denne situasjonen kan ha hatt våpen - og at den fornærmede selv har hatt ei flaske.

Dette legger han til grunn for oppfatningen som Asap Rocky har av situasjonens trusselbilde.

- Etter hendelsen på Max, og etter at fornærmede har forsøkt å bruke vold mot livvakten, forsøker selskapet å dra fra stedet. De går sin vei, men merker etter en stund at fornærmede følger etter. De ber dem om å la dem være i fred.

I SVERIGE: Rapperen ASAP Rocky er tiltalt for kroppsskade under et slagsmål i Stocholm 30. juni. Hendelsen ble filmet, og siden da har han sittet i varetekt i Sverige. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Videre påstår Jovicic at fornærmede og hans kamerat viste en aggressiv og dypt provoserende oppførsel da de lot være å ta til seg at de fulgte etter noen. Asap Rocky skal ifølge forsvareren ha oppfattet at den fornærmede gikk løs på livvakten hans, og på bakgrunn av dette valgte han selv å handle i situasjonen.

- Jeg påstår at filmene viser at Mayers slenger denne personen på bakken, han har trampet på fornærmedes arm og gitt ham et slag eller et knuff. Deretter kommer det øvrige selskapet, og jeg mener at Mayers ved det tidspunktet slutter. Han har ikke deltatt i noen voldshandling sammen med de andre, men han har sluttet, mener forsvareren.

Flaskekonflikten

Før pausen i rettssaken tidligere i dag, kom det fram at det strides om ei glassflaske ble brukt i slåsskampen eller ei. Blant annet har aktor påpekt ei flaske i rapperens hånd, men forsvareren påstår at flaska går i bakken idet rapperen har hendene på fornærmedes kropp. Slik argumenterer han for at Asap Rocky ikke kan ha brukt ei flaske mot fornærmede.

- Hør etter når glasset knuser, og se hvor Rakim Mayers har hendene sine når dette skjer, sier Sloboban Jovicic.

RETTSSAK: I dag starter rettssaken mot rapperen Asap Rocky i Stockholm, og en av forsvarerne hevder han har nye beviser i saken. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet TV Vis mer

Han hevder det kun dreier seg om ei flaske, ikke flere, og fortsetter deretter:

- Da kan man spørre seg om hvor kuttskadene kommer fra, sier Jovicic, og peker på situasjonen når fornærmede ligger på bakken. Han mener at man med høy oppløsning på skjermen kan se at den kjente rapperen tramper på noe.

- Det kan finnes muligheter for at han har fått med seg glass og deretter trampet på fornærmedes arm, fastlår Jovicic.

- Fornærmede begynte

Asap Rockys forsvarer sår tvil om hvordan skadene kan ha oppstått, at de kan ha oppstått gjennom andre måter enn ei flaske. Han nevner blant annet en skarp fortauskant, en skarp stein eller andre gjenstander i området som mulige kilder - som ikke er blitt diskutert hittil.

Om de omstridte SMS-meldingene som ble tatt opp tidligere i dag, der en i følget blant annet har skrevet at noen yppet med dem da de gikk bortover gata, sier Sloboban Jovicic følgende:

- Jeg påstår at fornærmede begynte, og at de (Asap Rockys selskap, journ. anm.) var nødt til å bli fysiske.

RETTSSAK: Mora til den tiltalte amerikanske rapperen Asap Rocky er i Stockholm for å støtte sønnen. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet TV Vis mer

Han tar også opp videoen som rapperen publiserte på Instagram, som aktor hevder er blitt redigert før publisering.

- Om man skal ta til seg aktors måte å se dette på, er feil film publisert. Men på tross av det skrives det i meldingene: «Ok, det er bare bra. La verden se og høre ham og si: Gå en annen vei», forteller Jovicic.

Avslutningsvis sier forsvareren:

- Tingretten har to versjoner de må prøve. Den ene versjonen inneholder at fornærmede uprovosert blir angrepet. Den andre versjonen inneholder at han har lagt opp til, og handlet på en sånn måte at Mayers har hatt rett til å begå den voldshandling han har begått.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Forsvareren til en av de andre som står tiltalt, løfter også fram det samme som Jovicic. At Asap Rocky er en kjent person, og at de derfor kan forvente at det finnes mennesker som vil ham vondt. Den tredje mannen som står tiltalt forteller selv om hvordan han opplevde hendelsen i retten.

Forsvarer åpner med å si at den tiltalte oppfattet det som at Asap Rockys livvakt var i akutt fare, og at hele følget var i fare.

Tiltalt for kroppsskade

Den amerikanske rapperen ble den 25. juli, sammen med to andre, tiltalt for kroppsskade etter en hendelse som fant sted den 30. juni i Stockholm. 30-åringen var i Sverige for å spille på en festival.

Rapperen og de to andre mennene i hans følge ble arrestert i den svenske hovedstaden natt til 3. juli, siktet for grov kroppsskade. Noen dager seinere ble det nedgradert til kroppsskade, og 25. juli ble de tre amerikanerne tiltalt.

Alle de tre nekter straffskyld, og hevder de handlet i nødverge. Rettssaken vil gå over tre dager, der onsdag er rettsfri dag, og fredag er siste dag. Tiltalen mot mennene har en strafferamme på to år.