PROVOSERENDE: Det er få ting som provoserer så mye som bobilturister på svingete veier. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
PROVOSERENDE: Det er få ting som provoserer så mye som bobilturister på svingete veier. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

På kornet

De verste rævslikkerne finner du på veiene

Når ble det ulovlig å holde fartsgrensa?

Meninger

Det kan virke som at det å ligge på fartsgrensa er verre enn det å bryte den, og det er da det blir farlig.

Du har nok vært der du også, kanskje på smale vestlandsveier. Tyske turister i bobil, som er fryktelig langt unna en komfortabel Autobahn, og som lager kø på vei til hytta.

  • På kornet er et daglig skråblikk fra Dagbladets journalister.

Det er få ting som provoserer kjørevante vestlendinger mer enn å ligge i den køen. Det spiller ingen rolle om denne køen bare forsinker hytteankomsten med noen minutter, forbanna er de uansett.

Da kjører de gjerne helt opp i støtfangeren på bobilen. Kanskje i glemsel, kanskje i et håp om å finne en mulighet til å kjøre forbi. Men på svingete vestlandsveier er forbikjøringsmulighetene få.

Da blir de rævslikkere. De som ligger så tett på støtfangeren at de nesten kan slikke bobilens bakdel. Det bryr de seg ikke om, for de er fortsatt provosert. De håper bare at tilnærmingen kan skremme den tyske bobilen til å kjøre litt fortere.

Jeg har vokst opp på vestlandet, og har i mange situasjoner vært passasjer i en rævslikkende bil. Uten skam, bare provosert.

I helga endret dette seg for alltid.

Denne vestlendingen er vant til svinger, men mindre vant til glatte veier. Etter mange år uten bil og uten hytte på fjellet, ble jeg tvunget til å konfrontere en uant frykt. Jeg skulle kjøre en pensjonsklar bil med tohjulstrekk på glatte landeveier. Planen var klar, jeg skulle ta det forsiktig. Holde fartsgrensa, ikke ta noen sjanser.

Det gikk fint, og pulsen holdt seg rimelig lav, helt til jeg ble tatt igjen av flere rævslikkere med SUV og firehjulstrekk.

Da steg pulsen. Da ble jeg provosert, og forklarte tresekundersregelen for uinteresserte passasjerer.

Så passerte jeg et trekantet skilt med en elg, og forklarte videre at «om ikke elgen dreper oss, så vil nakkeslengen rævslikkeren gir oss, definitivt gjøre det.»

Heldigvis overlevde både vi, elgen og rævslikkerne. Men noe endret seg. Jeg skal aldri mer la meg provosere av tyske bobilturister.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.