«De vet hva som venter. Latter, kommentarer, i verste fall fysisk vold»

Det trengs en gjennomgripende mobilisering av holdninger om at vi ikke vil ha mobbing i skolen.

Vil bekjempe mobbing: KrF vil at skolen skal være et trygt sted, med fokus på læring og et godt psykososialt miljø, skriver Heidi Marie Islann. Illustrasjonsfoto. Kilde: Fotoweb.
Vil bekjempe mobbing: KrF vil at skolen skal være et trygt sted, med fokus på læring og et godt psykososialt miljø, skriver Heidi Marie Islann. Illustrasjonsfoto. Kilde: Fotoweb. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av barn gruer seg til skolen. Mange sier at friminuttene er det beste i løpet av skoledagen. Men for noen er dette det verste mareritt. Flere låser seg inn på do og blir der til klokka ringer inn. Andre har lært seg andre tidspunkter og steder å gå til og fra skolen, de vet hva som venter. Latter, kommentarer, i verste fall fysisk vold.

Det å bli mobbet kan sette varige spor. Seks av ti barn og unge som blir henvist til barnepsykiatriske institusjoner, har opplevd å bli mobbet. Mange bruker hele livet sitt til å bearbeide vonde opplevelser i barne- og ungdomsårene. Verdifulle timer, dager og år som skulle vært brukt på å tilegne seg læring, går til angst for å bli plaget, frykt for å gå forbi en gjeng og en barndom i ensomhet.

KrF mener at det nytter å bekjempe mobbing. Kampen mot mobbing må være tydelig, og den må føres hele tiden. Rektorer må være helt tydelige på nulltoleranse. Dersom rektor mener: «Slik er barn med hverandre og litt må vi tåle» - hvem bestemmer hvor grensa går da? Hvem vet hvor mye den andre tåler? Hvor hardfør er Lise på seks år i møte med en kraftig ni-åring? De er barn og det må settes tydelige grenser for hva som er greit og ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.