Vil bekjempe mobbing: KrF vil at skolen skal være et trygt sted, med fokus på læring og et godt psykososialt miljø, skriver Heidi Marie Islann. Illustrasjonsfoto. Kilde: Fotoweb.
Vil bekjempe mobbing: KrF vil at skolen skal være et trygt sted, med fokus på læring og et godt psykososialt miljø, skriver Heidi Marie Islann. Illustrasjonsfoto. Kilde: Fotoweb.Vis mer

«De vet hva som venter. Latter, kommentarer, i verste fall fysisk vold»

Det trengs en gjennomgripende mobilisering av holdninger om at vi ikke vil ha mobbing i skolen.

Meninger

Tusenvis av barn gruer seg til skolen. Mange sier at friminuttene er det beste i løpet av skoledagen. Men for noen er dette det verste mareritt. Flere låser seg inn på do og blir der til klokka ringer inn. Andre har lært seg andre tidspunkter og steder å gå til og fra skolen, de vet hva som venter. Latter, kommentarer, i verste fall fysisk vold.

Det å bli mobbet kan sette varige spor. Seks av ti barn og unge som blir henvist til barnepsykiatriske institusjoner, har opplevd å bli mobbet. Mange bruker hele livet sitt til å bearbeide vonde opplevelser i barne- og ungdomsårene. Verdifulle timer, dager og år som skulle vært brukt på å tilegne seg læring, går til angst for å bli plaget, frykt for å gå forbi en gjeng og en barndom i ensomhet.

KrF mener at det nytter å bekjempe mobbing. Kampen mot mobbing må være tydelig, og den må føres hele tiden. Rektorer må være helt tydelige på nulltoleranse. Dersom rektor mener: «Slik er barn med hverandre og litt må vi tåle» - hvem bestemmer hvor grensa går da? Hvem vet hvor mye den andre tåler? Hvor hardfør er Lise på seks år i møte med en kraftig ni-åring? De er barn og det må settes tydelige grenser for hva som er greit og ikke.

Flere melder at de faktisk blir mobbet av læreren også. Læreren, forelderen eller naboen må stanse det de med det blotte øye kan se av mobbing. Det trengs en gjennomgripende mobilisering av holdninger om at vi ikke vil ha mobbing i skolen. For KrF er dette et verdispørsmål: det dreier seg om menneskeverd og likeverd - og trygge elever.

I Skien ønsker vi et mobbeombud. Det skal utarbeides tiltak på det forebyggende nivå og jobbes med daglig. I tillegg må det være klare retningslinjer for hva som helt konkret skal gjøres dersom mobbing foregår. Hver enkelt skole skal ikke måtte finne opp kruttet selv, men få klare retningslinjer og et ombud å forholde seg til.

KrF vil at skolen skal være et trygt sted, med fokus på læring og et godt psykososialt miljø. Dette et nedfelt i opplæringsloven. Men vi må jobbe enda mer systematisk for at Skiensskolen ikke bare skal kunne vise til de beste fagresultatene, men også at vi har det beste miljøet. Da kommer læringen.

KrF er beinharde og lover å jobbe for et trygt og godt oppvekstmiljø i skolene våre.

Hva mener du? Del det du har på hjertet under Lokale meninger!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.