KOMMER TIL NORGE: Den amerikanske komikeren Lewis Black, ifølge seg selv en gammel, sur sosialist. Foto: Stella pictures
KOMMER TIL NORGE: Den amerikanske komikeren Lewis Black, ifølge seg selv en gammel, sur sosialist. Foto: Stella picturesVis mer

- De ville aldri sluppet meg inn i Det hvite hus!

Norgesaktuelle Lewis Black (65) måtte ta seg en lang dusj etter å ha sett Dick Cheney le av vitsene hans.

(Dagbladet): Lewis Black, kjent i en årrekke for sine ukentlige nervesammenbrudd på «The Daily Show» med Jon Stewart, tar nok en gang turen til Norge for å lufte frustrasjonene sine, som inkluderer, men ikke er begrenset til: topartisystemet i USA, flaskevann, kapitalisme, Iphone og ordet «Equestrian.»

Dessuten hater han å fly.

- Hva kan Oslo-publikummet forvente på lørdag?

- Glad, jovial kristen humor! Neida, bare tuller, dere får se en gammel sur sosialist, ler han.

Vasket av seg skammen For snaue to uker siden forlot han hjemtraktene i Maryland (også kjent som «The Wire»-land), for å turnere i Europa med showet «The Rant Is Due», og 14. juni går han på scenen på Folketeatret i Oslo.

Når han ikke sprekker blodkar i ansiktet mens han raljerer om politikk, kultur, trender og alt som ellers holder ham våken om natten, jobber han blant annet som voice actor, og til neste år er han aktuell med Pixar-filmen «Inside Out». Vi tok en prat med Black på en sprakete telefonlinje fra Amsterdam.

- Jeg trodde sosialisme var utryddet i USA?

- Ja, vi er en utrydningstruet rase.

- Men du fikk likevel jobben med å underholde på den såkalte White House correspondants dinner?

- Nei, er du gal! De ville aldri sluppet meg inn i Det hvite hus. Jeg har imidlertid underholdt på kongressens korrespondentmiddag. Og da jeg oppdaget at Dick Cheney lo av vitsene mine måtte jeg ta en lang dusj etterpå og vaske av meg skammen.

Pass på! Black var en ivrig kritiker av Bush-administrasjonen, og Cheney var et hyppig offer for Blacks nådeløse harselas fra starten av.

- Er du skuffet over Obama?

- Jeg er ikke skuffet, jeg hadde ingen forventninger. Etter Bush var det vanskelig å håpe på noe framgang. Det er litt som en slagpasient; du burde være fornøyd hvis du klarer på redde venstrehånda. Obama hadde nok de beste intensjoner, men med en gang han kom i posisjon fulgte han i samme spor som alle andre. Han har gjort som alle presidenter før ham: Ingen ting. Det er med stor skepsis jeg også biter meg merke i at Europa følger etter og begynner å gå mot høyre. Pass på; plutselig mister dere også alle velferdsgoder og sykehusordninger.

- Hvem håper du blir den neste presidenten?

- Jeg håper det blir en død en, svarer han tørt.

Vitser ikke om abort Lewis Black er kjent for sin særegent hissige og uærbødige stil der ingenting er hellig. Men han merker at noen temaer fortsatt er betente.

- Du har mange politiske temaer. I forrige uke raste debatten om en tegneseriestripe som inneholdt en stereotypisk fremstilling av stammebefolkning i Afrika. Hva er det ikke lov å vitse om i USA? Er alt lov eller finnes det fortsatt tabuer?

- Abort. Ikke noe vits å prøve engang. Du blir korsfestet umiddelbart. Respekten for det ufødte liv er altoverskyggende der jeg kommer fra.