- De ville beskytte meg på alle måter

«Åpen Post»-innslaget «Finn Kalvik-nyhetene» som gikk på tv-skjermen våren 1998, gikk så hardt inn på Finn Kalvik at han i etterkant måtte søke profesjonell hjelp. Kalvik forteller også at folk i Oslos underverden kunne ta affære dersom han ønsket det.

Dagbladet møter Finn Kalvik på stamstedet hans på Frogner i Oslo. Han har gitt ut ny plate i høst, og er strålende fornøyd med å være tilbake. Men veien tilbake har ikke vært lett, særlig etter at «Finn Kalvik-nyhetene» gikk på lufta i NRKs satireprogram «Åpen Post» våren 1998.

- Folk spurte: - Er du sterk nok Finn? Vi synes dette er helt hårreisende. Til og med faren min ringte og sa han ikke skjønte hva som var morsomt med innslagene, sier Kalvik.

Rolv Wesenlund synes de nye norske tv-humoristene grenser til det hjerteløse.

- Jeg er vel den som har vært utsatt for dette i sin ytterste konsekvens, og det har ikke vært lett. Jeg forsøkte å detronisere dette ved å stille opp i det siste «Åpen Post»-programmet. De gutta lider av en enorm tomhet, det er innholdsløst det de gjør, sier Kalvik.

Fikk støtte

Han ligger høyt på radiolistene i Sverige, og synes det er fint å være tilbake igjen.

- Det er utrolig gøy.

- Jeg vet ikke hva gutta i «Åpen Post» ville, men jeg måtte ha profesjonell hjelp. Det sier jeg rett ut. Når du må gå og få hjelp etter at folk har driti deg ut i beste sendetid tre ganger i uka i tre måneder, så spurte folk: - Hvordan i all verden finner du deg i dette her? Jeg hadde ikke orket det hvis jeg var deg. Det sa folk til meg, sier Finn Kalvik.

Han forteller at han fikk masse støtte i forbindelse med «Åpen Post»-innslagene, og at han nettopp fra det han kaller underverdenen fikk tilbud om å stoppe programmet.

- Jeg syntes det var deilig å føle at folk støttet meg, og at jeg følte meg beskyttet. Men samtidig sa jeg klart ifra at sånne ting gjør man ikke. Det sier noe om hvor mye folk setter pris på de tingene jeg gjør, at de på mine vegne blir så forbannet på den negative vinklingen av meg og mine ting at de var villige til å beskytte meg på alle måter.

- Men du sa nei til dem som tilbød seg å gjøre noe?

- Ja. Jeg har etikken inne. Jeg er en etisk person. Dette vippet over til det uetiske. Det ville vært fullstendig uakseptabelt. Men jeg fikk en beskjed om at hvis det plaget meg, så var det bare å si i fra.

Tause

Verken Bård Tufte Johansen eller Harald Eia ønsket i går å kommentere opplysningene overfor Dagbladet. Begge henviste oss til Lars Hognestad, prosjektleder for «Åpen Post».

- Vi er oppriktig lei oss for dette i etterkant. Vi fikk en aksept av Finn Kalvik underveis. Han var også med i studio på det siste programmet i første runde våren 1998. I etterkant ba han oss stoppe dette, noe vi også gjorde da runde nummer to kom i gang våren 1999. Vi har beklaget og vært lei oss overfor Kalvik, sier prosjektleder for «Åpen Post», Lars Hognestad til Dagbladet.

- Det er leit

Overfor Dagbladet understreker Finn Kalvik at han ved å delta i det siste programmet forsøkte å ta tyren ved hornene.

- Det var mitt siste desperate forsøk på å få stoppet «Finn Kalvik-nyhetene», sier Finn Kalvik.

- Rolv Wesenlund mener mye av den nye tv-humoren er smakløs. Kommer slike reaksjoner som Kalvik også har hatt, til å påvirke måten man lager satireprogrammer på?

- Nei, jeg tror vi først og fremst fokuserer på å lage det som vi synes er morsomt. Det er hovedfokus, sier Lars Hognestad.

- Blir du skremt av de opplysningene Kalvik kommer med når det gjelder trusler?

- Jeg har aldri hørt om dette før, men understreker at jeg synes det er leit alt sammen. Da vi laget en «best of»-versjon av «Åpen Post» i sommer, klippet vi også vekk alle «Kalvik-nyheter», sier Hognestad.

PÅ VEI: Visesangeren Finn Kalvik har reist seg igjen etter at satireprogrammet til Bård Tufte Johansen og Harald Eia satte ham helt ut.