Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

De vinner Norges 25 beste bøker

Hvorfor stemte Stina på «Beatles»? Og Hanna på Jan Kjærstad?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stina Labori har vunnet biblioteket De 25 beste, som består av de 25 beste norske romanene og novellesamlingene fra de siste 25 åra. Selv stemte Stina på «Beatles», som stadig leder lesernes avstemning.

- Hvorfor akkurat den boka?

- Fordi det er en markert bok som stadig nye generasjoner trykker til sitt hjerte. Boka er godt skrevet og godt skildret, med kjappe replikker, og den er både munter, vemodig, spennende og gripende, svarer Stina.

Selv om boka handler om fire gutter på Oslos vestkant, mener hun «Beatles» har en bred appell:

- Man kan kjenne seg igjen i noen av handlingene til disse fire kameratene og føle at dette er veldig troverdig. Rett og slett en veldig god bok, mener hun.

Kjenner seg igjen

Også Steinar Dalane har blitt trukket ut som vinner av biblioteket De 25 beste. Han mener det er mange gode og interessante bøker å velge mellom fra de siste 25 åra, men valgte seg til slutt «Seierherrene» av Roy Jacobsen.

Akkurat nå har den tiendeplassen på lesernes avstemning, mens fagjuryen har kåret den til den 18. beste romanen/novellesamlingen fra de siste 25 åra.

VANT BIBLIOTEKET: Stina Labori fra Stavern kan vente seg 25 bøker i posten når Dagbladets kåring er over. Hun stemte på «Beatles», som leder leserkåringa. Foto: PRIVAT
VANT BIBLIOTEKET: Stina Labori fra Stavern kan vente seg 25 bøker i posten når Dagbladets kåring er over. Hun stemte på «Beatles», som leder leserkåringa. Foto: PRIVAT Vis mer

- Romanen bergtok meg med en gang da jeg leste den første gang for 15 år siden. Derfor var det godt at det var en tykk bok på over 600 sider. Jeg er født rundt midten av 1900-tallet og gjenkjennelsen av miljø- og personskildringene føltes som en fortelling om min egen oppvekst. Roy Jacobsen er, etter min mening, en av de mest betydeligste samtidsforfatterne vi har. Jeg har lest alt han har skrevet av både noveller og romaner og venter alltid på nytt fra hans penn, skriver Steinar.

Kjærstad om kjærlighet

Hanna Hvattum kan også vente seg en solid bokpakke i posten når kåringen er ferdig. Hun stemte på «Tegn til kjærlighet» av Jan Kjærstad.

- «Tegn til kjærlighet» er en av de få norske bøkene jeg de siste årene har ønsket å eie. Den er godt skrevet, Kjærstad mestrer å ta oss med tilbake i tid, både to og tyve år. Boka får et perspektiv som gir historien enda mer, mener Hanna.

Som personene i boka har Hanna en kjærlighet for skrift og fortellinger, noe hun synes Kjærstad beskriver godt.

- Jeg føler at boka vil noe, og for meg er det viktig. En del av de norske bestselgerne jeg har lest føles som en dag på sofaen, bøker uten evne til å gripe meg. De kan være flotte observasjoner og godt skrevet. Men «Tegn til kjærlighet» engasjerte meg, trakk meg inn, ga meg en verden å leve i som jeg ikke hadde lyst til å forlate.

Topp-ti-lista over lesernes favoritter forandrer seg stadig. Hvilken bok synes du er best? Gi oss din stemme, og bli med i trekningen av biblioteket De 25 beste:

KRITISK LESER: - Man burde forvente av forfattere at bøkene deres er godt skrevet, men dessverre har jeg kommet over bøker som ikke er det, sier Hanna Hvattum fra Oslo.
LESER MYE: - Det er sjelden eller aldri at jeg vinner noe som helst, og derfor ekstra hyggelig at det er knyttet til litteratur, som er min yndlingsbeskjeftigelse, skriver Steinar Dalane fra Skjeberg.