ETT ÅR SIDEN:  : «Bare fire merkevarer, blant dem Zara, er i stand til å vise til klare skritt mot å få innført tilstrekkelig lønn», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en kvinne ble reddet etter ulykken i Bangladesh. Foto: Sohel Ahmed / Reuters / NTB Scanpix
ETT ÅR SIDEN: : «Bare fire merkevarer, blant dem Zara, er i stand til å vise til klare skritt mot å få innført tilstrekkelig lønn», skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra en kvinne ble reddet etter ulykken i Bangladesh. Foto: Sohel Ahmed / Reuters / NTB ScanpixVis mer

De virkelige moteslavene

Når kan jeg med god samvittighet kjøpe nye klær hos de store kleskjedene?

Meninger

Jeg trenger et nytt antrekk til 17. mai, men jeg vil ikke være medskyldig i kleskjedenes rovdrift på arbeiderne. Derfor har jeg ett spørsmål til de store kleskjedene: Når kan jeg med god samvittighet kjøpe meg nye klær hos dere?

Det er i dag et år siden 1138 tekstilarbeidere døde da bygningen Rana Plaza i Bangladesh falt sammen.Nylig undersøkte Framtiden i våre hender og det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign 50 ledende klesmerker. Kun halvparten har etiske retningslinjer som sier at lønna til tekstilarbeiderne skal være tilstrekkelig til å møte deres grunnleggende behov.

Bare fire merkevarer, blant dem Zara, er i stand til å vise til klare skritt mot å få innført tilstrekkelig lønn. 24 av de 50 undersøkte selskapene har ikke svart på undersøkelsen, eller kan knapt nok vise til noen innsats for å sikre levelønn for tekstilarbeiderne. Denne gruppen omfatter blant annet kjente merker som Mango, Benetton, Espirit og Diesel.

De lave lønningene tvinger mange arbeidere til å jobbe svært mye overtid for å få dekket sine mest grunnleggende behov. En undersøkelse viser at 95 prosent av fabrikkene i Kambodsja benytter seg av overtidsarbeid og 70 timers arbeidsuker er vanlig. De utilstrekkelige lønningene fører også til helseproblemer.

Undersøkelser i samme land har vist at det gjennomsnittlige daglige kaloriinntaket for en kvinnelig tekstilarbeider er 1598 kalorier, rundt halvparten av anbefalt mengde for en kvinne som jobber i denne industrien. Underernæringen blir av mange pekt på som en viktig årsak til massebesvimelsene som har skjedd ved mange kambodsjanske tekstilfabrikker de siste årene.

Mye er med andre ord pill råttent i tekstilsektoren, men det har skjedd enkelte viktige forbedringer i året som har gått. Noe av årsaken er tekstilhistoriens største tragedie. Den mest betydningsfulle konsekvensen av Rana Plaza-kollapsen var at kleskjedene signerte en avtale som innebærer uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger, utbedring av farlige bygninger og styrking av brannvern i Bangladesh.

Avtalen inneholder en garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker og nå kan kurse arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter, blant annet retten til nekte å jobbe under farlige forhold. Clean Clothes Campaign og en global fagbevegelse hadde i flere år jobbet intenst for å få kleskjeder til å signere avtalen. Fabrikkollapsen fikk fortgang i prosessen. I dag har mer enn 100 kleskjeder gitt sin signatur og forpliktet seg, blant dem de norske klesaktørene Helly Hansen, Varner-gruppen og Voice.

Også når det gjelder åpenhet har vi sett gledelige framskritt. I fjor signerte tusenvis av nordmenn Framtiden i våre henders kampanje «Vreng kleskjedene». Det har bidratt til at flere kjeder i dag offentliggjør hvor de produserer klærne de selger oss. Åpenheten gjør det mulig for organisasjoner, journalister og andre å finne ut hvilke kleskjeder som produserer ved fabrikker hvor det blir begått etiske overtramp som barnearbeid, farlige arbeidsforhold og betales luselønn. Da kan kleskjedene stilles til ansvar for å bedre forholdene.

Vi ser at kleskjedene lar seg presse til bedre sikkerhet og økt åpenhet. Som forbrukere stiller vi krav til kvalitet. La oss også kreve at klærne vi kjøper skal være sydd av en arbeider som kan leve av lønna si!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.