DEBATT

Debatt: Skolerevy

De visste at vi kom til å bli såret, men valgte likevel å bruke blackface

Vi gledet oss til Stovnerrevyen 14. mars. Vi trodde det skulle bli morsomt, men tok helt feil.

PÅ PREMIERE: Shabana Rehman Gaarder var produsent og Zahid Ali en av to regissører da Stovnerrevyen satte opp «Stovnerske tilstander» i mars. Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) var blant publikummerne på premieren - der også kronpronsparet dukket opp. Aftenpostens anmelder ga revyen en firer, men ikke alle elevene på skolene er begeistret. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ PREMIERE: Shabana Rehman Gaarder var produsent og Zahid Ali en av to regissører da Stovnerrevyen satte opp «Stovnerske tilstander» i mars. Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) var blant publikummerne på premieren - der også kronpronsparet dukket opp. Aftenpostens anmelder ga revyen en firer, men ikke alle elevene på skolene er begeistret. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I stedet dro vi hjem med hver vår klump i halsen. Identiteten vår som svarte og muslimer ble gjort til latter. Vi var vitne til en revy hvor muslimer og svarte ble framstilt som dumme.

Revyen var ikke lagd for oss eller våre medstudenter som ser ut som oss, men for de som ler når ‘ape’ og ‘n-ordet’ blir ropt fra scenen. Disse ordene har røtter i den transatlantiske slavehandelen. Kanskje Født Fri ikke vet det, men vi forventer at vår rektor skal vite dette og dermed beskytte elevene sine fra noe så sårt som dette.

Vi lurer på hvordan rektor og Født Fri kan forsvare disse ordene? I revyen var det en sketsj hvor en hvit skuespiller ble malt brun i ansiktet og fikk på seg en afroparykk. Elevene som sto for utkledningen var ikke av afrikansk opprinnelse. Den hvite skuespilleren var en politibetjent som skulle forsøke å infiltrere en ungdomsgjeng på denne måten. Denne scenen skulle jo være morsom, men vi syntes det var ekkelt å se på. Vi ble rett og slett satt ut av blackface. Hvorfor lot egentlig skolen og Født Fri denne sketsjen gå gjennom når de fikk kritikk i forkant?

Til og med de som stilte opp i revyen spurte om det virkelig var nødvendig med blackface. De voksne sto på sitt og mente at dette var en grei bruk av blackface. De visste at vi kom til å bli såret, men valgte likevel å bruke blackface. Vi vil at skolen og Født Fri skal merke seg at vi syns dette var rasistisk fordi vi opplevde det som en dehumanisering av oss når den eneste måten vi blir representert på er gjennom blackface.

Revyen bar også tydelig preg av islamofobi. Scenene med muslimer var alle overdrevne. Vi er mange muslimer på Stovner som gjør helt vanlige ting som andre ungdommer gjør, og flere av foreldrene er støttende og ønsker det beste for barna sine. Men det virkler som om Født Fri tror noe helt annet. Stovner skole har allerede fått et dårlig rykte. I stedet for å framstille muslimske elever som mangfoldige, besto revyens representasjon av niqabkledde jenter som ble kneblet av fedrene sine, rop om allahu akbar og bombelyder.

Vi mener vi fortjener bedre. Vi syns ikke at det er morsomt å tulle med disse fordommene på denne måten, for vi vet at dette narrativet styrker den rasismen vi møter i hverdagen. Den rasismen hvor fremmede mennesker forsøker å rive av oss hijaben, medpassasjerer på bussen ber oss dra tilbake dit vi kommer fra, hvor bolig- og arbeidsmarkedet er mindre tilgjengelig for oss nettopp på grunn av disse fordommene. Takk for den, rektor!

Det som forsterker vår tolkning er at alle scener som var framstilt positivt, med sang og dans, var når de avbildet ikke-muslimer og ikke-svarte. Hvis man ser helheten i revyen, er det tydelig at det ble skapt et dårlig bilde bare av muslimer og svarte.

Vi reagerer på at skolen og Født Fri nå later som om de er sjokkerte over kritikken, men det er tydelig at dette er en strategi de har valgt for å usynliggjøre kritikken. Vi mener at vi som elever har rett til å komme med kritikk mot rektor og Født Fris kunstneriske valg. Men i stedet for å tilrettelegge for diskusjon rundt dette, har vi de to siste ukene opplevd at vår egen rektor, Terje Wold, vår skoleleder, ser på oss som problembarn som lager dårlig stemning på skolen og gjør skolemiljøet vanskelig for andre elever.

Dette er urettferdig mot oss og mot de elevene som er uenige med oss, fordi vi mener at Stovner videregående skole består av smarte ungdommer som fint hadde klart å ta en diskusjon om afrofobi og islamofobi, uten at rektor og Født Fri må usynliggjøre oss ved å late som om de skal beskytte oss. Skolen og Født Fri må ta ansvar for at de har satt seg selv i en situasjon hvor de må ta imot kritikk, og vi forventer at de ivaretar både oss og elevene som var med i revyen. Stovner skole må rette opp i den uretten som har skjedd. Vi krever at skolen lager en tema-dag om rasisme, hvor elevene får mulighet til å lære mer om rasisme, afrofobi og islamofobi, og kan ytre sine meninger om dette, uten at rektorer og Født Fri skal fortelle oss hva vi skal mene. Vi gir også rektor og Født Fri i lekse å lese litt mer om blackface, n-ordet, afrofobi og islamofobi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer