DEBATT

Debatt: Skolerevy

De visste at vi kom til å bli såret, men valgte likevel å bruke blackface

Vi gledet oss til Stovnerrevyen 14. mars. Vi trodde det skulle bli morsomt, men tok helt feil.

PÅ PREMIERE: Shabana Rehman Gaarder var produsent og Zahid Ali en av to regissører da Stovnerrevyen satte opp «Stovnerske tilstander» i mars. Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) var blant publikummerne på premieren - der også kronpronsparet dukket opp. Aftenpostens anmelder ga revyen en firer, men ikke alle elevene på skolene er begeistret. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ PREMIERE: Shabana Rehman Gaarder var produsent og Zahid Ali en av to regissører da Stovnerrevyen satte opp «Stovnerske tilstander» i mars. Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (t.v.) var blant publikummerne på premieren - der også kronpronsparet dukket opp. Aftenpostens anmelder ga revyen en firer, men ikke alle elevene på skolene er begeistret. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I stedet dro vi hjem med hver vår klump i halsen. Identiteten vår som svarte og muslimer ble gjort til latter. Vi var vitne til en revy hvor muslimer og svarte ble framstilt som dumme.

Revyen var ikke lagd for oss eller våre medstudenter som ser ut som oss, men for de som ler når ‘ape’ og ‘n-ordet’ blir ropt fra scenen. Disse ordene har røtter i den transatlantiske slavehandelen. Kanskje Født Fri ikke vet det, men vi forventer at vår rektor skal vite dette og dermed beskytte elevene sine fra noe så sårt som dette.

Vi lurer på hvordan rektor og Født Fri kan forsvare disse ordene? I revyen var det en sketsj hvor en hvit skuespiller ble malt brun i ansiktet og fikk på seg en afroparykk. Elevene som sto for utkledningen var ikke av afrikansk opprinnelse. Den hvite skuespilleren var en politibetjent som skulle forsøke å infiltrere en ungdomsgjeng på denne måten. Denne scenen skulle jo være morsom, men vi syntes det var ekkelt å se på. Vi ble rett og slett satt ut av blackface. Hvorfor lot egentlig skolen og Født Fri denne sketsjen gå gjennom når de fikk kritikk i forkant?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.