Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Primærvalget i USA

De yngste vil velge den eldste

Bernie Sanders sitt presidentkandidatur både i 2016 og i 2020 har ført til en voksende organisert venstreside. Den vil leve videre i åra som kommer.

ENTUSIASME: Amerikanerne som er mest gira på å få Sanders inn i Det hvite hus, er unge voksne under 35 år. Utenfra kan det virke rart. Men det er det ikke. For det er de yngste amerikanerne som merker de siste tiåras endringer i økonomien mest på kroppen, skriver kronikkforfatteren. Her fra et valgkampmøte i Venice i California 21. desember. Foto: Kelvin Kuo / AP / NTB Scanpix
ENTUSIASME: Amerikanerne som er mest gira på å få Sanders inn i Det hvite hus, er unge voksne under 35 år. Utenfra kan det virke rart. Men det er det ikke. For det er de yngste amerikanerne som merker de siste tiåras endringer i økonomien mest på kroppen, skriver kronikkforfatteren. Her fra et valgkampmøte i Venice i California 21. desember. Foto: Kelvin Kuo / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Reidar Strisland
Reidar Strisland Vis mer

Fire år etter at sosialisten Bernie Sanders sjokkerte en hel verden (inkludert seg selv) med sin rockestjernestatus og nestenseier mot Hillary Clinton, er han igjen i ferd med å riste amerikansk politikk ut av sin vante form.

Sanders, som er 78 år gammel, var avskrevet av mange som en reell kandidat før årets primærvalg. Han er gammel, og det har kommet flere yngre alternativer til. Hvorfor skulle han i det hele tatt stille? Mange av politikkområdene han fronta sist, har vokst seg populære, og kandidater som Kamala Harris, Cory Booker og Elizabeth Warren stilte seg for eksempel bak helsereformen hans i 2017.

Så hvorfor ikke ta et skritt tilbake, og la nye krefter overta?

Kommentatorene på TV benyttet enhver anledning til å si at Sanders’ øyeblikk var over. Det hjalp lite at han 19. februar 2019 lanserte sitt kandidatur med et brak. Han samla inn seks millioner dollar fra 225.000 mennesker i løpet av et lite døgn. Den neste uka meldte en million amerikanere seg til tjeneste for valgkampanjen. En entusiasme som mangler sidestykke.

Amerikanerne som er mest gira på å få Sanders inn i Det hvite hus, er unge voksne under 35 år. Det er de yngste som vil velge den eldste. Utenfra kan det virke rart. Men det er det ikke. For det er de yngste amerikanerne som merker de siste tiåras endringer i økonomien mest på kroppen.

Er du ung amerikaner må du betale skolepenger for å studere (som foreldrene slapp). Du må inn på et leiemarked med priser som har vokst eksponentielt (der foreldregenerasjonen eier). Og du kan i hvert fall ikke bli alvorlig syk, for da er du avhengig av en god helseforsikring for å få nødvendig hjelp. For å ha råd til å leve må de tilby sin arbeidskraft til en minstelønn som gir mindre kjøpekraft enn da foreldrene var unge. På toppen av det hele må unge vokse opp i klimaendringer generasjoner før har skapt, i et land som fortsatt er involvert i utallige væpna konflikter over hele verden.

Alle utfordringene unge amerikanere står ovenfor er konsekvenser av villet politikk fra politikerklassen som styrer både Demokratene og Republikanerne. Tilliten til partiene er tynnslitt. Politikere som skifter politikk fra en dag til den neste, styrker ikke tilliten.

Dette var utfordringen de nye friske kandidatene sto ovenfor. Hvorfor stole på at Kamala Harris vil ha et offentlig finansiert helsevesen, når hun satt stille i båten da progressive politikere forsøkte å få gjennom et slikt prøveprosjekt i hennes hjemstat, California. Hvorfor stole på at Cory Booker vil presse ned prisene på legemidler, når han mottar storstilt økonomisk støtte fra legemiddelindustrien?

Bernie Sanders har på den andre siden en historie så konsistent at det nesten er provoserende. Som student i Chicago var han med og organiserte protester mot segregering. Som en av få hvite ble han arrestert for å kjempe med borgerrettighetsbevegelsen ved to ulike anledninger.

I 1981 ble han politiker da han vant kampen om å være borgermester i Burlington, Vermont med ti stemmers overvekt. Siden har han hatt 28 år i Kongressen, først i Representantenes hus, så i Senatet. Hele veien har han vært tro mot sine prinsipper. Omfordeling, offentlig finansiert helsevesen, skeives rettigheter, krigsmotstand, regulering av banker, miljøpolitikk. Det er et ordtak blant Sanders’ støttespillere som lyder: «Om en Demokrat har gjort eller sagt noe galt, så finnes det en video av Bernie Sanders som sier det motsatte».

Mange tror at unge velgere ønsker seg unge politikere de kan relatere seg til. Men det de mest av alt vil, er å ha kandidater de kan stole på.

Derfor gjorde Harris, Booker og Warren strategiske brølere da alle i 2019 trakk støtten til Sanders’ helsereform. Harris og Warren som begge i perioder har sett ut som reelle utfordrere til tronen, falt som steiner. Harris er nå ute av konkurransen, mens Warren sank fra 26 til 14 prosent på de nasjonale målingene på bare kort tid.

Sanders, på sin side, har styrka sin posisjon. Han er bettingsidenes favoritt til å vinne de to første delstatene som avholder valg, Iowa og New Hampshire. Han samler inn flest penger av samtlige kandidater, selv om han takker nei til bidrag fra de rikeste. Òg han har den mest omfattende kampanjen med desidert flest frivillige.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 27.03.2016 AVBRUTT AV FUGL: Under et valgmøte i Portland kom en fugl og satte seg rett på talerstolen - og stirret presidentkandidat Bernie Sanders rett i øynene. Video: Bernie2016 Vis mer

Den nesten like gamle Joe Biden, tidligere visepresident, er fortsatt favoritt i primærvalget. Han leder på de nasjonale målingene. Årsak: Demokratenes velgere tror han er den sterkeste kandidaten i duell med president Donald Trump. Samtidig viser målingene at selv hans egne velgere ikke er spesielt inspirerte. Sammenlikna med Sanders sliter han dessuten økonomisk. I siste kvartal av 2019 samlet han inn 120 millioner kroner mindre enn senatoren.

Der de unge støtter Sanders entusiastisk, har Biden eldre velgere i ryggen. Disse virker det vanskelig å forflytte. De er dessuten flinke til å møte opp i stemmelokalet. Det ligger an til å bli et realt valgdrama.

Uavhengig av hvem som til slutt vinner, har Sanders igjen bevist at ønsket om radikale reformer og styrket velferd er økende. Hans kandidatur både i 2016 og i 2020 har dessuten ført til en voksende organisert venstreside som vil leve videre i åra som kommer. Det er denne bevegelsen som har løftet fram nye politiske stjerner som Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar og Rashida Tlaib.

Selv om Sanders selv kanskje ikke har framtida foran seg, så har bevegelsen nettopp det. The Bernielution er bare starten på det nye USA.