KOMMENTARER

Debattanter i uniform har en særlig viktig rolle

Fri, lojal og uniformert.

VIKTIG: At Tormod Heier har fått Ossietzky-prisen og Robert Mood (bildet) har fått Fritt Ords pris er eksempler på at viktige motstemmer finnes, men også at de ikke er mange nok.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VIKTIG: At Tormod Heier har fått Ossietzky-prisen og Robert Mood (bildet) har fått Fritt Ords pris er eksempler på at viktige motstemmer finnes, men også at de ikke er mange nok. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tormod Heier, Robert Mood og Jacob Børresen har mye til felles. De har alle bidratt til en kritisk debatt rundt Forsvaret, de har vekket sterke følelser og møter reaksjoner fra forsvarssektoren. Forskeren ved Forsvarets høgskole og de to eks-offiserene bryter hver på sitt vis med det mange oppfatter som en lojalitetsplikt og et ønske om at Forsvaret skal framstå med én stemme og strategisk kommunikasjon.

Sektorens særegenheter gjør deres stemmer ekstra viktige. Der går nå debatten om hvorvidt offiserer kan stille i uniform, når de debatterer faglige spørsmål uten nødvendigvis å representere Forsvarets offisielle syn. Både Forsvaret og samfunnet vil tape på at folk som Heier blir instruert til å legge igjen uniformen hjemme. Åpenheten, ytringsfriheten og den akademiske friheten i forsvarssektoren bør styrkes, ikke svekkes. I sektoren er nemlig den frie forskeren ikke fullt ut verdsatt.

Til tross for regjeringen Solbergs uttrykte ambisjon om mer åpenhet i forsvarssektoren, har de siste åra vært preget av mye bråk rundt hemmelighold. Forsøket på hemmelighold av Riksrevisjonens flengende kritikk av beredskapen og objektssikringen var bare egnet til å vekke mistanke om at regjeringen og forsvarsledelsen ville skjerme seg selv fra kritikk. Som kjent hadde Riksrevisjonen laget et sammendrag der de hadde fjernet konfidensielle opplysninger. Endringene Forsvarsdepartementet ville gjøre, handlet først og fremst om å pynte på formuleringer og gjøre kritikken svakere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer