Debatten dabber ikke av

RADIO: Denne uka slo Trond Giske fast at radioframtida i Norge heter DAB. DAB er Norges standard for kringkasting av digital radio, og der står vi sammen med både Danmark og Storbritannia. Og ikke så veldig mange andre.

For mange land ser ut til å hoppe rett til neste versjon. På World DAB Forum ble nylig AAC+ (Advanced Audio Coding) vedtatt som nytt format. Mens altså Storbritannia, Danmark og Norge holder på den eldre DAB-formateringen. Den leverer ikke like god lydkvalitet på samme bit-rate som AAC+. «Bit rate» er tallet som forteller hvor komprimert lydsignalet som sendes ut til din radio er.

Årsaken til at Giske og NRK gjerne satser på det gamle er enkel: Det er investert store beløp i DAB, investeringer som vil gå tapt dersom man skal begynne med nytt system nå. Og NRK har satset på framtida en gang før: De var blant de første med DAB-sendinger da det var nytt. Problemet var at radioapparatene aldri dukket opp, det gjorde NRKs DAB-kanaler lenge uhyre eksklusive. Det frister nok lite å flørte med helt nye formater igjen.Debatten stormer om lyden på DAB-sendinger. Men kvaliteten avgjøres av hvor komprimerte sendingene er: Jo mer sammenpresset signalet er, dess dårligere lyd. Men jo mer man komprimerer, dess flere kanaler får man plass til. Og er mottakerforholdene dårlige, «bobler» lyden. Da hjelper det lite at suset er borte. I praksis synes de fleste lyden er bra. 89 prosent av brukerne i Storbritannia mener lyden er bra eller utmerket. Tilbake står en minoritet som synes lyden er hard, flat, eller klinger blikkboks.

Med DAB må vi alle kjøpe nye radioer. Med Dab vil vi få flere kanaler, og mer informasjon om hva som spilles på kanalene. Begrepet radiostasjon vil endre seg med mangfold av spesialiserte kanaler: Vi går fra allmennkringkasting til smalkringkasting. Jazz eller folkemusikk, alle skal få sitt - og bare sitt.Slik ISDN-telefonene var et kortvarig sidespor i bredbåndsutviklingen, heter kanskje framtida AAC+.Kanskje er DAB framtida vår helt til 2020, men det kan være lurt å kjøpe apparater som tar begge formater. Når de engang kommer, da, en gang i framtida.