- Debatten om «Mannegruppa Ottar» handler om at folk vil vise fram sin overlegne moral

Komiker Dag Sørås frykter oppriktig for folks holdninger til ytringsfrihet.

KRENKELSESKULTUR: - Det er nærmest blitt en klisjé å påpeke at vi lever i en krenkekultur, men det gjør det ikke mindre sant, sier Dag Sørås. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRENKELSESKULTUR: - Det er nærmest blitt en klisjé å påpeke at vi lever i en krenkekultur, men det gjør det ikke mindre sant, sier Dag Sørås. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært mye diskusjon rundt Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar» den siste uka, etter at det kom fram at det har forekommet hets av navngitte kvinner der inne. Nå har også noen navngitte personer blitt anmeldt. I tillegg har kontroversen handlet om forekomsten av drøye vitser, som både inneholder sexisme og pedofilivitsing.

Folk vil vise fram sin overlegne moral

Det er det sistnevnte Dag Sørås, kåret til årets stand up-komiker 2016, gikk kraftig ut mot i går på NRK. Han uttalte blant annet: «Det irriterer meg at folk later som det er noe heroisk ved å si «ekte menn ler ikke av pedofilivitser»

- Debatten handler først og fremst om at folk kan vise frem sin overlegne moral ved å vise hvor sterk avstand de tar fra 25 000 menn med underutviklet humor, sier han til Dagbladet.

Han synes det virker som folk har problemer med å forstå at man kan være mot vitsene og holdningene i gruppa, og samtidig forsvare retten til å ha dem.

- Jeg forsvarer «Mannegruppa Ottar» på samme måte som jeg ville forsvart en holocaustfornekters rett til å ha demonstrativt falske overbevisninger, sier Sørås.

- Det burde uansett ikke sjokkere oss om 25 000 norske menn har ræva humor. Tallet er mest sannsynlig adskillig høyere.

Bekymret

Det har vært flere runder med kritikk mot drøy humor, både mot «Mannegruppa Ottar» og Radioresepsjonen.

- Er du bekymret for humorens rammer i dagens debattklima?

- Det er nærmest blitt en klisjé å påpeke at vi lever i en krenkekultur, men det gjør det ikke mindre sant. Man skal allikevel ikke tro at en høylytt minoritet nødvendigvis representerer flertallet, selv om denne debatten (også) gjør at man mister troen på menneskeheten. Ropene etter sensur er de mest forstyrrende, og jeg frykter oppriktig for folks holdninger til ytringsfrihet.

Til NRK påpekte Sørås at man kan le av pedovitser så lenge de er gode, og trakk fram at Tusvik og Tønne har gjort det samme, men at ingen bryr seg fordi de gjorde det på en morsom måte.

- Er det noe i at humor som er svakt utført ofte høres ut som hets? Hvordan skal man forholde seg til det, både som komikere og tilhørere?

- Intensjoner og antatt publikum betyr noe, men drøy humor som ikke er særlig gjennomtenkt virker ofte støtende. Jeg kan også bli støtt av kvaliteten på vitsene i en slik gruppe, men ingenting er etter min mening hevet over humor.

Roe ned et par hakk

Sørås' råd til publikum er å «roe seg ned et par hakk og innse at man kan overse humor man ikke liker».

- Jeg ser komikere jeg ikke liker hele tiden. Da går jeg ut i baren eller trekker frisk luft om det blir for ulidelig. Noen komikere har garantert samme reaksjon når de ser meg på scenen. Vi trenger ikke like hverandre, men det kunne aldri falt oss inn å prøve å ødelegge karrierene for hverandre bare fordi vi har forskjellig syn på hva som er morsomt.

- En ting er «dead baby»-humoren, men synes du ikke det er kritikkverdig hvordan folka i gruppa har lagt ut navn, bilder og hets på lukkede grupper?

- Om noe på gruppa bryter norsk lov, er det en sak for politiet. Utover er det vel praktisk talt ingenting i en slik gruppe som er etter min smak. Derfor er jeg ikke medlem.

Les også: Vi lever i et land der politiet ber norske ungjenter holde kjeft når de blir trakassert.

Les også: Kollektiv renselse - en folkehobby.

Les også: En «knulledokke» til besvær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer