Vox Publica"> Debatten på Dagbladet.no - Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Debatten på Dagbladet.no

Utvikler nettdebattene seg til en grotesk parodi på ytringsfrihet og demokrati?

Debattklimadebatten Dagbladet.nos utestenging av nynazisten Tore W. Tvedt fra kommentarsystemet har på ny aktualisert kritikken av debattklimaet på nettet. Er vi vitne til enda en uønsket klimaendring, her i retning av det reneste pøbelvelde?

Utvikler nettdebattene seg til en grotesk parodi på ytringsfrihet og demokrati?

Dette tabloide retoriske spørsmålet kan enkelt besvares med et nei. Så ille står det ikke til. Dagbladet.no har vært blant de mest aktive nettstedene når det gjelder å utvikle tekniske løsninger som fremmer en god debatt, for eksempel ved å sørge for at uinteressante innlegg forsvinner bak i "køen".

Denne innsatsen fortjener redaksjonen ros for. Selv har jeg deltatt sporadisk i noen av debattene, særlig i tilknytning til et par artikler jeg har fått publisert på Dagbladet.no. Erfaringene er ganske positive. Flertallet av innleggene var seriøse og flere veldig gode og lærerike. Å etablere en dialog var slett ikke umulig.

Dagbladet.no\'s debatter bør fortsatt være så åpne som mulig. Midlertidig eller permanent utestenging bør bare brukes i ekstreme tilfeller. Utestengingen av Tvedt er et sunnhetstegn, fordi den viser at redaksjonen er i stand til å sette foten ned for rasistiske og voldsforherligende innlegg.

Det viser leserne at avisen har en redaksjonell linje som den ikke nøler med å følge. Men Dagbladet.no kan gjøre mye mer for å komme nærmere målet om en nettdebatt som er både frisk, morsom og til og med opplysende. Nå tror jeg redaksjonen med sin daglige kontakt med leserne vet best hva som skal til, men likevel - her kommer noen praktiske forslag til tiltak:

  • Reguler temperaturen: Debattdeltakere med sterkt engasjement er noe man alltid er på jakt etter. På sitt beste kan Dagbladet være arena for en folkelig og uformell debatt som er et viktig alternativ til "penere", akademisk pregede debattfora. Men det er farer her: Hvis man kun jakter på debatter med høy temperatur, kan man fort skaffe seg et støyende debattklima dominert av illiberale stemmer. Det burde være mulig å ha noen mer ettertenksomme og reflekterende debatter også - mer variasjon og bredde i temaene som legges ut til debatt.

  • Ha åpne høringer: Hvorfor ikke invitere et utvalg aktive nettdebattanter til jevnlige samtaler med redaksjonen? Slik kan man lodde stemningen og få fram erfaringer som ikke er umiddelbart synlige i debattene. Suppler gjerne med et utvalg erfarne bloggere. Det er en svakhet ved Dagbladet.no\'s debatter at profilerte bloggere i liten grad deltar, selv om lenkene via Twingly hjelper godt på dette. 

  • Rydd og vis vei: Gjør det lettere å finne fram til gamle debattinnlegg og lag egne sider for innloggede brukere hvor man kan se alle innleggene vedkommende har skrevet. 

  • Bygg flere rom: På spesialiserte blogger og fora er det lettere å følge med og bli "husvarm" over tid. Mange slike steder har en mer tillitsfull og avslappet atmosfære enn de store nettavisene. Kanskje noe liknende kan oppnås ved å gi sakene som debatteres en tydeligere tilhørighet til et fast tema - som kultur/litteratur, forskning/vitenskap, helse osv. I beste fall kan det utvikle seg egne, konstruktive debatt-subkulturer rundt disse temaene.
KLIMASKIFTE?: - Debattklimadebatten Dagbladet.nos utestenging av nynazisten Tore W. Tvedt fra kommentarsystemet har på ny aktualisert kritikken av debattklimaet på nettet. Er vi vitne til enda en uønsket klimaendring, her i retning av det reneste pøbelvelde? spør Olav Anders Øvrebø Foto: DarkSideX/CREATIVE COMMONS
KLIMASKIFTE?: - Debattklimadebatten Dagbladet.nos utestenging av nynazisten Tore W. Tvedt fra kommentarsystemet har på ny aktualisert kritikken av debattklimaet på nettet. Er vi vitne til enda en uønsket klimaendring, her i retning av det reneste pøbelvelde? spør Olav Anders Øvrebø Foto: DarkSideX/CREATIVE COMMONS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media