Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dirty John

Debra trodde hun hadde møtt drømmemannen, men John bar på mørk hemmelighet: - Det er så drøyt

«Dirty John» er høstens snakkis.

GÅTEFULL: For Debra Newell framsto John Meehan (bildet) som drømmemannen. Sannheten skulle vise seg å være en helt annen, men det oppdaget Newell først etter at hun hadde fått ring på fingeren. Foto: Michigan Department of Corrections
GÅTEFULL: For Debra Newell framsto John Meehan (bildet) som drømmemannen. Sannheten skulle vise seg å være en helt annen, men det oppdaget Newell først etter at hun hadde fått ring på fingeren. Foto: Michigan Department of Corrections Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er så drøyt. Jeg anbefaler ikke å høre på denne podkasten hvis du går gjennom en lite opplyst park, eller er usikker på om du har husket å låse døra.

Gåsehuden til TV-anmelder og blogger Asbjørn Slettemark kan nesten merkes gjennom telefonrøret. Som storkonsument av TV-serier, film og podkaster har han sett og hørt det meste, og akkurat nå er det Los Angeles Times' «Dirty John» Slettemark har lagt sin elsk på.

FAN: Asbjørn Slettemerk mener LA Times-podcasten «Dirty John» er reportasjejournalistikk på sitt aller beste. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FAN: Asbjørn Slettemerk mener LA Times-podcasten «Dirty John» er reportasjejournalistikk på sitt aller beste. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Han er ikke alene - i skrivende stund ligger podkasten på førsteplass på den norske topplista.

Podkasten - og den tilhørende reportasjeserien - tar for seg forholdet mellom den 59 år gamle interiørdesigneren Debra Newell og hennes femte ektemann, John Meehan (55).

  • OBS: Den videre teksten inneholder spoilere. Hvis du ikke vil vite hva som skjer i «Dirty John» bør du slutte å lese nå, og heller se hvilke andre true crime-historier Dagbladet har å by på.

Lege og krigsveteran

California-kvinnen Debra blir stormende forelsket i den høyreiste, kjekke mannen hun har møtt via en datingside på nett. Han utgir seg for å være anestesi-lege og Afghanistan-veteran, og paret flytter etter kort tid sammen og gifter seg.

Men etter hvert som forholdet utvikler seg begynner Johns fasade å slå sprekker.

- Forholdet fører til en giftig konflikt i familien. Døtrene hennes mener at han er en lurendreier, sier Slettemark.

Debra er imidlertid blendet av forelskelse, og ser ikke tegnene på at John kontrollerer henne mer og mer.

- Han installerer videovervåkning i huset og sier at det er for å beskytte henne. Så setter han i gang masse konflikter med familien hennes, og prøver blant annet å overbevise henne om at barna hennes vil hun skal dø slik at de kan arve henne. Men hver gang hun begynner å få mistanke om at noe er galt, har han perfekte forklaringer, forteller Slettemark, som mener Debra etter hvert havner i et «bekmørkt mentalt fengsel».

- Hakkende gal

Gjennom podkastens seks deler forsøker LA Times å finne ut av hvem John Meehan egentlig er. Det viser seg at han verken er lege eller krigsveteran, men har en langt mindre nobel bakgrunn.

- Han har åtte personnumre, er narkoman, oppvokst i mafiafamilie og har vært gift tidligere. Han kom ut fra fengsel tre dager før han traff Debra. Han er en løgner og en psykopat - rett og slett en hakkende gal fyr, sier Slettemark om Meehan.

Han vil ikke si for mye om hvordan historien ender, men beskriver avslutningen på LA Times-podkasten som «helt komplett vanvittig».

Det lite flatterende klengenavnet «Dirty John» stammer forøvrig fra Meehans studietid.

- Han er besatt av damer, og ble kalt «Dirty John» da han studerte til å bli advokat og sjekket opp damer hele tida, forteller Slettemark, som har skrevet et innlegg om podkasten på bloggen OP-5.

4,2 millioner lytt

Det er den Pulitzer-prisvinnende journalisten Christopher Goffard som står bak «Dirty John», som er hørt 4,2 millioner ganger så langt.

STÅR BAK: LA Times-journalist Christopher Goffard. Her i studio under innspillinga av «Dirty John». Foto: Karen Lowe
STÅR BAK: LA Times-journalist Christopher Goffard. Her i studio under innspillinga av «Dirty John». Foto: Karen Lowe Vis mer

Goffard skriver i en mail til Dagbladet at han håper podkasten kan øke bevisstheten rundt mishandling i hjemmet, og gi folk et tydeligere bilde av faresignalene.

LA Times-journalisten tror millioner av lyttere lar seg fascinere av «Dirty John» fordi de fleste har erfaring med hva det vil si å være i et destruktivt forhold.

- Jeg tror alle har vært fanget i et destruktivt forhold eller kjenner noen som har det - en mor eller søster eller bror eller barn - og prøvd å hjelpe, noen ganger forgjeves. Folk vet hva det vil si å inngå kompromisser i forhold, i forsøk på å få oppfylt sine romantiske ønsker, skriver Goffard, som samtidig understreker at «Dirty John» er et ekstremt eksempel på hvor galt det kan gå.

- Se for deg en predator som lever kun for å finne din sårbarhet og utnytte den. Det er det som skjedde her.

Virkelighets-krim

«Dirty John» er den siste av en lang rekke suksesser innenfor «true crime»-sjangeren, der man tar for seg krimhistorier fra virkeligheten, enten i TV-serie-, dokumentar- eller podkastformat.

Her hjemme har podkaster som NRKs «Purk eller skurk» og VGs «Uløst» ligger høyt på topplista, mens amerikanske «Serial» og «S-Town» har fenget lyttere over hele verden.

- Hvorfor er vi så interesserte i krim fra virkeligheten, Asbjørn Slettemark?

- Historier fra virkeligheten fenger alltid. I en serieverden hvor du vil ha oppdelte episoder med gode historier, er de beste historiene fra virkeligheten fryktelig interessante.

Weinstein-relevans

TV-anmelderen mener at «Dirty John» får ekstra relevans gjennom Harvey Weinstein-skandalen som har eksplodert den siste uka.

New York Times avslørte at filmmogulen Weinstein skal ha sextrakassert en rekke kvinner over tre tiår, og flere kjente skuespillere har snakket ut om ubehagelige møter med Weinstein.

- «Dirty John» får en ekstra uventet interesse på grunn av alt som har skjedd med Harvey Weinstein de siste dagene, og metodene han har brukt for å kontrollere damer, sier Slettemark, og fortsetter:

- Det er interessant og bra at disse tingene blir belyst, og at slike konkrete eksempler kommer fram så man får sett hvilke metoder som blir brukt og hvilke overgrep som blir begått. Forhåpentligvis kan det forhindre at folk blir utsatt for det samme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!