Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Debut blir hovedbok

Forfatterdebutant Kristin Valla (25) har fått en start på karrieren bare de færreste kan drømme om. Romanen «Muskat» blir hovedbok i Bokklubben Nye bøker i desember.

Bare to norske romandebutanter har tidligere opplevd at boka deres er antatt av Bokklubben for å gå i masseopplag, Truls Øra og Linn Ullmann.

Uvirkelig

- Det var en helt uvirkelig dag da beskjeden kom. Jeg ble bedt om å komme ned på Aschehoug forlag. Der ble jeg møtt med sjampanje fordi boka var antatt i Bokklubben. Da jeg kom hjem samme kveld, fant jeg et brev fra Cappelen i postkassa. De beklaget at de måtte refusere boka, forteller Kristin, som til daglig er journalist i Magasinet i Dagbladet. «Muskat» skrev hun samtidig som hun gikk på Journalisthøyskolen og hadde et vikariat i Dagbladets featureavdeling.

Løsnet

- Jeg begynte på boka mens jeg bodde i Venezuela i 1997-1998. Handlingen foregår delvis på en øy utenfor Venezuelas kyst, delvis i en by i Andesfjellene. Jeg startet med å skrive en reiseskildring og strevde veldig med formen. Men plutselig, mens jeg satt på flyplassen i Caracas på vei hjem, løsnet det. Jeg så for meg bildet om at den ene hovedpersonen, Gabriel, var født med hjertet på høyre side. Dermed falt tonen og stemningen i boka på plass.

Krydderet muskat er et bilde på kjærligheten. Kjærlighetsromanen veksler mellom to historier, og sentralt i begge står Klara, en 21 år gammel norsk jente.

Måtte lirke

- Det er lett å tippe over i det banale når man skriver en historie om kjærligheten. Jeg måtte lirke mye. Norske forfattere som skriver kjærlighetsromaner i dag, får fort juling.

«Muskat» er ikke en kjærlighetsroman i tradisjonell forstand. Det handler om både en fysisk og en åndelig kjærlighet. Samtidig er boka også en reiseskildring og en fortelling om å bli voksen, poengterer Kristin Valla.

Hun innrømmer at hun er påvirket av latinamerikanske forfattere som Gabriel Garcia Marquez.

- Men det er ikke mye magisk realisme i «Muskat».

Kristin Valla er opprinnelig fra Finneidfjord ved Mo i Rana i Nordland. Hun er allerede i gang med roman nummer to.

- Men først er det kritikernes dom. Jeg skal innrømme at jeg gruer meg til anmeldelsene. I hvert fall litt, sier Kristin Valla.

«Muskat» utkommer på Aschehoug i oktober. Boka er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i desember sammen med Ingvar Ambjørnsens nye roman.

SJELDEN: Det er ikke ofte en debut blir hovedbok, men Kristin Vallas debutroman «Muskat» blir hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i desember.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media