Debutant beskyldt for plagiat

Hans Christian Grønn debuterer i høst med romanen «Det som er strengt», på Aschehoug forlag. Nå blir Grønn beskyldt for å ha plagiert et hefte kalt «Kjänslaguiden» av Stig Bjølbakk fra 1995. Bjølbakk vil nå la advokater se på saken.

- Jeg er ikke ute etter penger, eller at det jeg har skrevet skal gis ut. Men rett skal være rett, sier Bjølbakk til Dagbladet. Han har også sendt et brev til Aschehoug hvor han påpeker det han mener er slappe rutiner i forhold til kilder og åndsverk fra forlagets side.

Bjølbakk mener Hans Christian Grønns bok «Det som er strengt» i form og idé er svært lik «Kjänslaguiden». «Kjänslaguiden» er et kopiert hefte som tekstforfatter Bjølbakk lagde og ga bort i julegave til noen venner for fem år siden.

- Ikke plagiat

- Dette er ikke plagiat, og det er veldig trist. Jeg har vært åpen hele veien og har i boka også hyllet Bjølbakks «Kjänslaguiden» under bokstaven K, og ført den opp som kilde. Jeg har dessuten forsøkt å få kontakt med ham tidligere uten å lykkes. For min del er dette bare en hyllest, og jeg skjønner ikke hvor Bjølbakk vil med dette, sier Hans Christian Grønn.

Både «Kjänslaguiden» og «Det som er strengt» tar utgangspunkt i ord og uttrykk fra østkanten i Oslo, og ramser disse opp i alfabetisk rekkefølge. Forskjellen er at Grønn med sine 100 sider er antatt som romanforfatter. Bjølbakks hefte er på 16 kopierte A4-sider. Grønn skriver fra Lindeberg i Oslo, med utgangspunkt i Furuset Ishockeyklubb, mens Bjølbakk tar for seg sjargongen hørende hjemme i Vålenga Hockeys garderobe. Aner vi en konflikt på bakgrunn av klubbtilhørighet?

- Han har gjort en Vål-enga-bok om til en Furuset-bok. Det er spesielt, sier Stig Bjølbakk.

- Det er smigrende at Grønn henviser til meg. Jeg har ingen ønsker om å ødelegge for ham, men han kunne ha ringt først, mener han.

Avviser

Aschehoug forlag på sin side avviser alle anklager.

- Vi har latt vår advokat se på og sammenlikne manusene til Grønn og Bjølbakk. Grønn har ikke lagt skjul på at han har vært inspirert av Bjølbakk, og advokaten kan ikke se at dette er noe plagiat, ut ifra definisjonen av åndsverklovens paragraf 4.1. For oss er saken klinkende klar, sier Trygve Åslund, redaksjonssjef i Aschehoug forlag.

- Det er vanskelig å tenke seg at man skal ha opphavsrett på alfabetet, sjargong og temaet oppvekst, sier Åslund.

HYLLEST: - Dette er ikke plagiat. For min del er dette bare en hyllest, sier debutanten Hans Christian Grønn. Han forstår ikke Stig Bjølbakks reaksjon.