AKTUELL DEBUT: Journalist Olav W. Rokseth debuterer med en krim som handler og de som bygger broer mellom religionene, og de som gjør alt som står i deres makt for å rive dem ned. Foto: Gyldendal
AKTUELL DEBUT: Journalist Olav W. Rokseth debuterer med en krim som handler og de som bygger broer mellom religionene, og de som gjør alt som står i deres makt for å rive dem ned. Foto: GyldendalVis mer

Debutant som fortjener mange lesere

Innsiktsfullt og velkomponert om religiøs fanatisme.

ANMELDELSE: Kriminalromaner handler ofte om noe som kunne funnet sted, men som ikke gjør det. Selv om fiksjonen ikke er usannsynlig, så er den fortsatt fiksjon.

Debutant som fortjener mange lesere

Etter 22/7 er det ikke lenger slik.

Terrorhandlingene vil prege både skrivingen og lesingen av krimlitteratur i lang tid. Det er for eksempel ikke mulig å lese Olav W. Rokseths debut uten at tankene stadig vender tilbake til den skjebnesvangre julidagen.

Sentralt i «Et spørsmål om beskyttelse» står nemlig kampen mellom de som bygger broer mellom religionene og de som bygger murer. Og en forrykt drapsmann som betrakter seg som hevet over dem alle.

Splid mellom religionene En sunnimuslim og en sjiamuslim blir drept i Oslo, begge kjent for sin forsonende linje. PST står uten spor. De kontakter religionshistorikeren og agnostikeren Davood Ariani. Han mistet sin kone og datter under et rakettangrep i Libanon, flyktet til Norge, tok navnet David Anderson og har tidligere hjulpet politiet i saker knyttet til religiøs fundamentalisme og terrorisme. Denne gangen må han motvillig vende tilbake til Beirut og infiltrere Hizbollah for å komme på sporet av drapsmannen.

Ariani er en veltilpasset innvandrer. Når han vender tilbake til sin barndoms verden innser han likevel at det er her de formative begivenhetene i hans liv har funnet sted.

Store spørsmål Rokseth er ikke redd for å ta tak i de aller største spørsmål. Det har resultert i en patosfylt tekst, som likevel ligger innenfor det akseptable. Et sentralt tema er om det lar seg gjøre å legge fortiden bak seg. Svaret er ikke gitt i en fortelling der mange av karakterene er traumatisert av krigsopplevelser, drevet av hat og ønsket om hevn.

Rokseth fullfører sin ambisiøse og intrikate intrige, og overrasker leseren med uventede vendinger helt til bokens siste side. Noen handlingstråder savner jeg en tydeligere avslutning på, men det blir for skjønnhetsfeil å regne i en debut forfatteren kan være meget stolt av.