Debutanten Ine (30) og veteranen Bjørn (67) er årets filmskuespillere

Stakk av med gjeve Amanda-priser.

HAUGESUND (Dagbladet): Mens veteranen Bjørn Sundquist (67) vant sin femte Amanda, mottok debutanten Ine Marie Wilmann (30) sin første.

De to fikk hovedrolleprisene for innsatsen i henholdsvis «Her er Harold» og «De nærmeste».

- Jeg har fått Amanda flere ganger, men denne betyr mye. Jeg må passe meg for ikke å bli rørt, sa Sundquist da han mottok prisen.

Sleit Han spiller en møbelhandler som får levebrødet utradert av en Ikea-etablering i nabolaget - og hevner seg ved å kidnappe Ikea-grunder Ingvar Kamprad.

Overfor Dagbladet utdypet han hvorfor «Harold» betyr så mye for ham.

- Jeg forsto rollen så godt, jeg var opptatt av krisen den mannen var havnet i. Og så sleit vi en del. Det var mye dårlig vær, det var iskaldt og det var ikke noe særlig å stå opp om morgenen for å holde på i 14 timer hver dag. Men det oppstår en kraft ved det, og det er det jeg kan si. vi slåss der ute

- Hvor henter du denne driven fra?

- Jeg er lat, men ikke arbeidssky, svarer Bjørn Sundquist.

Sjokka og stolt Ine Marie Wilmann regnes som et stort skuespillertalent. Hun skal blant annet gestalte Sonia Henie i den kommende filmen om skøytelegenden.

Den skal regisseres av Anne Sewitsky, som også står bak «De nærmeste» - et portrett av en ung kvinne med trøblete familieforhold.

- Det er fantastisk å få være med på å lage en film som føles relevant for vår tid, sa Wilmann i takketalen.

- Jeg er litt sjokka, men også veldig stolt. Jeg håper mange ser den DVD, siden det ikke var så mange som så den på kino, sier hun til Dagbladet.

Beste kvinnelige birolle gikk til Anne Krigsvoll for Kvinner i for store herreskjorter. Det er andre gang hun vinner en Amanda.

- Jeg tror det er 27 år siden sist, jublet Krigsvoll på scenen.

Appell Hun brukte anledningen til en politisk appell:

- Til regjeringa: Pass på bibliotekene våre! ropte Krigsvoll i mikrofonen.

Henrik Mestad fikk pris for birolleinnsatsen i Børning, som også stakk av med de prestisjetunge beste film- og Folkets Amanda-prisene.

Aslaug Holm fikk pris for beste regi. Hennes dokumentarfilm «Brødre» følger sønnene Markus og Lukas gjennom åtte år av oppveksten, og har blitt sammenliknet med den amerikanske Oscar-vinneren «Boyhood».

- Jeg følte jeg var på dypt vann, men det var en fantastisk følelse å komme i mål. Det har vært en gave som både filmskaper og mor å være tilstede i guttenes oppvekst. Amanda-prisen feirer vi sammen, sier Holm.