Debutantenes drukningsdød

I de kommende års Knausbø-poplitterære bokhandelsatsing, hjelper det null og niks med dølle portrettintervjuer i lokalavisa.

FÅTT MED DEG DISSE? Årets debutanter. Bakerst fra venstre: Olav Rokseth, Tom Bakkeli, Ulrik Høisæther, Knut Henning Larsen, Odd Erik Ness, Kristina Leganger Iversen, Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: Sondre Midthun, Erlend Flornes Skaret, Angela Hagen, Ingvild Solstad-Nøis, Carl Johansen, Anne Cecilie Remen, Rawdna Carita Eira, Marianne Terjesen, Ida Zachariassen Sagberg, Demian Vitanza. Første rekke fra venstre:  Arne Borg, Svein Tarald Framnes, Gunn Marit Nisja, Sidsel Dalen, Sonja Holterman, Rikard Spets, Tore Kvæven, Didrik Morits Hallstrøm. Foto: Adrian Øhrn Johansen
FÅTT MED DEG DISSE? Årets debutanter. Bakerst fra venstre: Olav Rokseth, Tom Bakkeli, Ulrik Høisæther, Knut Henning Larsen, Odd Erik Ness, Kristina Leganger Iversen, Joakim Hunnes. Midterste rad fra venstre: Sondre Midthun, Erlend Flornes Skaret, Angela Hagen, Ingvild Solstad-Nøis, Carl Johansen, Anne Cecilie Remen, Rawdna Carita Eira, Marianne Terjesen, Ida Zachariassen Sagberg, Demian Vitanza. Første rekke fra venstre: Arne Borg, Svein Tarald Framnes, Gunn Marit Nisja, Sidsel Dalen, Sonja Holterman, Rikard Spets, Tore Kvæven, Didrik Morits Hallstrøm. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Årets forfatterdebutanter presenterte seg tradisjonen tro også denne førjulstida på Litteraturhuset. Det var mer en bedagelig enn behagelig opplevelse.

Til sammen 43 håpefulle skribenter fikk snakke om sin inngang til forfatterverdenen disse to kveldene. De fleste hadde til da ikke fått gjort så mye mer med boka si enn å skrive den, som jo kan sies å være en bra prestasjon i seg selv. Men når den verken blir promotert eller solgt over disk, er det en liten trøst å sitte igjen med foran Mac-en.

Sannheten er at norske forlag spyr ut debutantbøker, i dobbel forstand. Det kommer ut en stor munnfull per halvår, og de blir som regel spylt bort etter nyttårs- og russefeiringa. «Debutantene selger i gjennomsnitt 400 bøker,» fikk jeg selv høre da jeg skulle debutere på Aschehoug i 2007. «Derfor trykker vi et lite opplag, så vi ikke blir sittende på et kjempelager ved årsslutt.»

Min bok ble utsolgt på tre dager. Det kunne trolig også mange av de andre debutbøkene ha blitt, men i stedet støva de altså ned på et lager, før de ble makulerte. Til sammenlikning har årets debutanter på forlaget hvor jeg selv jobber, nå opplag på 7000 bøker eller mer per forfatter. Men det liker ikke de andre forlagene at vi snakker om, så vi lar dette ligge.

Foran meg ligger også en artikkel fra Dagsavisen 30. november, med tittelen «Hvor ble det av dem i alt mylderet?» Her beskrives hvordan de 50 debutantbøkene dette året har blitt glemt. Eller rettere sagt: hvordan ingen har fått dem med seg i det hele tatt. Ansvarlig redaktør i bransjebladet Bok og Samfunn sier at han bare har lagt merke til én debutant i hele år (!), som for øvrig er Juritzens Gunn Marit Nisja i NRK legger til at årets debutanter «har vært nærmest usynlige».

Dette er hva som venter dere, kjære neste års debutanter, hvis ikke forlagene røsker opp i årevis med latskap i debutantnullsatsinga. I de kommende års Knausbø-poplitterære bokhandelsatsing, hjelper det null og niks med dølle portrettintervjuer i lokalavisa.

OPPFORDRING:  «Hjelp oss med å fronte debutantene!» skriver Tiger Garté.
OPPFORDRING: «Hjelp oss med å fronte debutantene!» skriver Tiger Garté. Vis mer

Dette er også et nødrop til bokhandlerkjedene. Hjelp oss med å fronte debutantene! Hvorfor ikke være med fra starten av, lage konkurranser og programmer for å oppdage og løfte fram morgendagens nye stemmer? I USA florerer slike kampanjer, hvor man har fått fram forfattere som Patricia Cornwell og Cormac McCarthy ved å være med fra første bok og bygge forfatterskap. Bokhandlerne ute i butikk vil gjerne være med, det vet vi, men vi trenger de store kjedene i ryggen for å lykkes.

Skjønner dere, debutanter? Hjelpa er ikke der ennå. Dere må UT. Og da mener jeg ikke ut på den forliste flåten som forlagene kommer til å sette dere på ved bokproduksjonsslutt, for deretter å sende dere ensomme på Storhavet.

Da VG slo stort opp at vårt forlag sendte debutantene våre på PR-trening før utgivelsene, føyset de andre forlagene dette bort. Markedssjefen i Oktober kommenterte at det sjelden var ««massivt» med oppmerksomhet rundt debutanter flest», og informasjonssjef i Cappelen Damm «fryktet at et kurs kunne hausse opp forventningene til en debutant». Æh, Hallo? Slik situasjonen er nå, er vel forventningene på et slikt lavmål at det eneste man risikerer å hausse opp ved å hjelpe debutantene til å gjøre seg interessante i media, er sjansen for å lykkes ...

Man kan bli provosert av mindre, når man ser hvor lite rekruttering det egentlig er i Bok-Norge. De fleste av de rundt 50 debutantene dette året vil nok måtte tenke seg grundig om før de setter i gang med et nytt skriveprosjekt. Neste år vil de jo ikke engang få være med i riksavisenes frimerkepresentasjoner av Årets Debutanter. Hvor skal de da bli omtalte for verkene de skal sitte og drøvtygge og flikke på i endeløse skumringskvelder framover?

Debutantene har selvfølgelig en jobb å gjøre sjøl. Å nå ut er et sønderslitt begrep. Men på flåten sin får de ikke gjort noe annet enn å pisse i litteraturhavet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer