Debutanter slapp gjennom nåløyet

Marta Breen og Simen Ekern er blant de heldige fagbokforfatterne som er innkjøpt av kulturrådet.

(Dagbladet.no): I løpet av 2006 kjøper Norsk kulturråd inn opptil 50 sakprosatitler i 1000 eksemplarer hver. De sendes dernest ut til norske biblioteker.

Så langt er 15 av årets sakprosatitler kjøpt inn. De seks sist innkjøpte titlene ble offentliggjort 13. september, og her finner vi debutant Simen Ekerns «Berlusconis Italia».

- Det aller morsomste er at boka kommer til å finnes på biblioteker i mange år framover. Det er en billett inn i evigheten, sier en blid Ekern, som også er debattredaktør i Dagbladet, til sin egen nettavis.

Han håper innkjøpsordningen kan bidra til at forlagene satser mer på politisk litteratur.

- Jeg tror man har undervurdert interessen for sakprosa. Det virker jo som om det er økt interesse for politisk og debattskapende litteratur, og bøker som diskuterer det samfunnet man lever i. Her bør forlagene tenke offensivt, mener Ekern.

Ønsker mer sakprosa

Også Marta Breens debut, rockhistorieboka «Piker, vin og sang», er kjøpt inn. Det skjedde i forrige vurderingsrunde.

- Når man skriver bok har man kjempelyst til å få den inn på biblioteket. Det gir potensielt veldig mange flere lesere, sier Breen til Dagbladet.no.

GJENNOM NÅLØYET: Marta Breens historiske bok om kvinner i norsk rock. Les Dagbladets anmeldelse. Foto: LARS MYHREN HOLAND
GJENNOM NÅLØYET: Marta Breens historiske bok om kvinner i norsk rock. Les Dagbladets anmeldelse. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

Hun mener det var på høy tid at sakprosaen fikk sin egen innkjøpsordning, som startet med at disse 31 titlene ble kjøpt inn i fjor.


I år er budsjettene økt slik at 50 titler kan kjøpes inn.

- Jeg synes fremdeles for få bøker kjøpes inn. Jeg håper årets økning er starten på at ordningen blir fullverdig, for jeg ser ingen grunn til at det skal forskjellsbehandles mellom skjønnlitteratur og sakprosa, mener Breen.

Nåløye

Det er hard konkurranse om å bli kjøpt inn. I fjor, da ordningen var ny, ble hele 225 sakprosatitler meldt på.

Så langt i år er 85 titler vurdert.

Blant bøkene som er meldt opp til ordningen, finner vi Erling Aadlands «Farvel til litteraturvitenskapen», Gunnhild Øyehaugs «Stol og ekstase» og Sven Kærup Bjørneboes «Allahs krigere. Terror og ekstase». Torgrim Eggens reiseskildring «Duften av Havana» og Lars Roar Langslets dokumentar «Når fuglen letter».

Leder for vurderingsutvalget, Aslaug Nyrnes, vil ikke si om disse titlene allerede er vurdert.

Debutanter slapp gjennom nåløyet

Hun forklarer at alle bøkene leses av to personer i et vurderingsutvalg som består av fire mennesker. Når de er uenige, kobles en tredje leser inn. Dette gjelder tre bøker så langt, men Nyrnes vil ikke oppgi hvilke.

Sjangertvil

Toril Mois Ibsen-bok er også blant bøkene som er vurdert som gode nok i andre vurderingsrunde, etter at Ivo de Figueiredo biografi «Henrik Ibsen - Mennesket» ble kjøpt inn i mai.

Da ble også Ottar Grepstads «Viljen til språk» og Lena Amalie Hamnes «Naken uten fisk» kjøpt inn, dessuten Nils-Øivind Haagensens «Møt meg, møt meg, møt meg».

Men grenser ikke den boka til skjønnlitteraturen?

- Den er innkjøpt som reiseskildring, forteller Anton Fjeldstad i Norsk kulturråd.

- Men den kunne kanskje like godt vært kjøpt inn under skjønnlitteratur. Vi har ett prinspipp ved tvil om en bok tilhører skjønnlitteratur eller sakprosa, og det er at ingen bok skal falle utenfor av sjangermessige årsaker.

- Så tvil om sjanger skal komme boka til gode?

- Ja.

Les mer:

GJENNOM NÅLØYET: Nils-Øivind Haagensens reiseskildring fra interrail. <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/02/06/456917.html">Les Dagbladets anmeldelse</A>.
ØKT INTERESSE: - Det er naturlig at mange mennesker er interessert i bøker som forsøker å forklare samfunnet, mener Simen Ekern, som slapp gjennom kulturrådets nåløye med «Berlusconis Italia». <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2006/09/04/475695.html">Les Dagbladets anmeldelse</a>.