Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Debutbok fra Uganda

Storslått og brutal fortelling om hverdagslivet i et Uganda revet i stykker av krig og grusomhet. Les første kapittel!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ugandas historie siden selvstendigheten i 1962 er som et verkende sår som ikke får pleie og aldri får være i fred lenge nok til å heles. Når den utflyttende Moses Isegawa skriver om oppvekst og hverdagsliv under de ufattelige hendelser som har rystet dette østafrikanske landet, med statskupp, geriljakriger, korrupsjon, fattigdom og aids-epidemi, gjør han det i et språk rikt på bilder og sterke inntrykk. Han gjør det likevel ikke uten et humoristisk lynne, skjerpet av en viss distanse til det hele, men virkelighetens realiteter skyves aldri under teppet. Men tidvis ujevn er denne lange debutromanen.

Hovedpersonen og forteller Mugezi kommer til verden under bølgen av afrikaniseringen på sekstitallet. Som alle andre fatter han håp til Idi Amin etter kuppet i 1971 og lar generalen bli forbilde og ideal i sin egen kamp mot morens tyranniske kontroll over familien. Det handler om studieår på katolsk misjonærskole, tidlig voksentid i kaoset etter Amins fall og om grusomhetene som da utspant seg, mens hovedpersonen hele tida forsøker å manøvrere seg utenom de verste konsekvensene.

I Isegawas roman får vi følge det livet som Tv-nyhetne ikke ofrer tid på. Den livlige og brutale skildringen av Mugezis og de andre personenes liv i dette avgrunnens land, gjør Isegawas roman til en storslått fortelling.

Les første kapittel!  

SØK OG KJØP: