Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Debutboka hans ble bestselger før lanseringen

- Nesten skummelt, sier krimdebutant Jørgen Brekke.

BRAKDEBUT: Jørgen Brekke har akkurat lansert debutromanen sin, men den er allerede inne på boklista, og solgt til åtte land. Foto: GYLDENDAL
BRAKDEBUT: Jørgen Brekke har akkurat lansert debutromanen sin, men den er allerede inne på boklista, og solgt til åtte land. Foto: GYLDENDAL Vis mer

(Dagbladet): - Det er litt svimlende å tenke på, men samtidig veldig gøy. Jeg har fått mange gode nyheter siden jeg leverte inn manuset til forlaget, sier Jørgen Brekke (43) til Dagbladet.

Merk deg navnet. Han er på vei til å bli Norges nye krimforfatterstjerne.

Debutboka «Nådens omkrets» har fått plass på niende plass på boklista som ble offentliggjort i dag. Den viser salgstall for forrige uke, før boka egentlig var lansert. Men den er allerede solgt til åtte land, og er dessuten hovedbok både i Bokklubben Nye Bøker og Tanums krimbokklubb. Boka har vært i enkelte bokhandler siden 17. januar, men ble ikke offisielt lansert før på mandag.

Poe-inspirert
- Jeg tror de historiske sidene ved boka appellerer til folk som er interesserte i historie. Samtidig er det en krim som foregår på et nåtidsplan. Også bruker jeg kanskje mer humor, og har et mer reflekterende forhold til sjangeren enn det som er vanlig, sier Brekke på spørsmål om hva han tror har gjort boka så populær allerede.

Handlingen i boka utspiller seg både i dagens Trondheim og Richmond i USA - hjembyen til dikteren Edgar Allan Poe, og med en parallellhandling fra 1500-tallet. Brekke har også hentet litt inspirasjon fra Poes litteratur, ikke minst når det gjelder de utspekulerte og groteske drapene i boka.

Ikke helt fornøyd
Forfatteren er utdannet lektor, men har i de siste årene jobbet en del som frilansjournalist, i tillegg til å være personlig assistent for rullestolbrukere. Det siste har han planer om å fortsette med, selv om det etter all sannsynlighet kommer en eller flere oppfølgere til «Nådens omkrets».

- Jeg føler meg fortsatt bare som en debutant, og har ikke tatt alt innover meg ennå.  Jeg håper at jeg får mange lesere. Og at jeg klarer å skrive en litt bedre bok neste gang, sier han og røper at han ikke er hundre prosent fornøyd med debutboka.

- Hva er du ikke fornøyd med?

- Nei, det får være en hemmelighet.

• Se boklista her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling