Debutboka hennes er en av årets beste

Frøydis Sollid Simonsen får anmelderen til å le, lære og bli rørt.

Lovende debutant Frøydis Sollid Simonsen debuterer med en moden og poetisk bok. Til daglig studerer tegneserier ved høyskolen i Malmö.      Foto: Nedim Husic
Lovende debutant Frøydis Sollid Simonsen debuterer med en moden og poetisk bok. Til daglig studerer tegneserier ved høyskolen i Malmö. Foto: Nedim Husic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I løpet av bokhøsten føler jeg meg av og til som en lesemaskin, det er så mange utgivelser som skal leses og vurderes at prosessen får noe samlebåndsaktig over seg.

Men så, heldigvis, innimellom, dukker det opp bøker som får meg til å stoppe opp, lese en setning en gang til, kanskje et helt avsnitt, og som gir meg følelsen av at jeg har verdens beste jobb.

Sitatvennlig Frøydis Sollid Simonsens debut er en sånn type bok. På bare 86 luftige sider får Simonsen meg til å le, lære og bli rørt.

«Hvis jeg bare samler nok sol inni meg, kanskje neste vinter blir bedre. Hvis jeg samler det til en gyllen ball rundt hjertet, rundt lungene, kanskje jeg kan lyse i mørket. For det blir mørkt igjen.» Jeg'et i boka blir dumpa, mister en onkel og skal ha en eksamen, men disse ytre hendelsene er ikke så viktige, det som er drivkraften i boka er de poetiske tankerekkene og de presise observasjonene:

«Jeg så en sky som lignet en ryggrad, den hang over Torshov. Jeg lurte på om den var min, i og med at jeg mangler en.» Simonsen klarer å si mye med lite og selv om boka tar opp flere såre temaer blir den aldri sentimental eller overtydelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.