Debuterer i New York

NEW YORK: Multimediekunstneren Pia Myhrvold debuterer i dag på moteuka i New York med klær som er langt mer enn klær. CyberCouture kaller hun det.

- Jeg kombinerer mote, kunst og teknologi, sier kunstneren - opprinnelig fra Stavanger, men bosatt i Paris.

Nå skal hun vise amerikanerne sin meget selvstendige og interessante bruk av mønster i moteklærne, som signaliserer langt mer enn klær som forbruksvarer og trender.

- Mote er det du drikker og spiser, det du leser og ser. Mote er søppelet ditt eller en trikkebillett, sier hun med den største selvfølge.

Sildestim

- Jeg vil bringe kulturell identitet tilbake i moten. Nå er motebransjen først og fremst reklamestyrt med supermodeller og mer eller mindre renset for åndelig kvalitet. Samtidig er motevisninger et samlingssted for informasjon, og det gir meg muligheten til å nå ut med det jeg vil formidle, sier den originale Myhrvold, og viser oss jakker og kåper med mønster fra arkitektenes Paris, New Yorks gule drosjer og sildestimer fra akvariet i Bergen.

Det er kumlokk, tunneler, filosofiske skrifter, noter og gamle skrivemaskiner når vi gransker mønstrene nærmere. Alt har en historie, og alt er en lang prosess fra Pia Myhrvold selv fotograferer og får bildene sine omgjort til mønstre og klær.

- Jeg får også bilder fra andre, sier Myhrvold, som opplever USA som mer åpen for å kombinere kunstformer enn Europa.

- Frankrike konstruerer hele det tradisjonelle motebildet, mens USA er åpen for mindre tradisjonelle ting.

Nytt prosjekt

New York åpner årets store vinter- og vårvisninger og blir nå regnet som like viktig som Paris, Milano og andre motehovedsteder. Og visningen i New York, den såkalte 7th. on 6th., kan gi Myhrvold kontaktene hun ønsker seg for nye prosjekter i New York.

- Jeg planlegger et multimedieshow i New York seinere og trenger både partnere og investorer. Nå får jeg markere at jeg er her og blir sett, sier kunstneren.

Hun var nylig med på utstillingen «Kunst gjennom nåløyet» på Høvikodden, og er også med på en utstilling i London og Paris.

- Verdensmester i Norge. Er det ikke det det heter? sier hun og ler.

UTRADISJONELL: -Frankrike konstruerer hele det tradisjonelle motbildet, mens USA er åpen for mindre tradsisjonelle ting, sier Pia Myhrvold til Dagbladet. I bakgrunnen står en av hennes modeller, Michelle Rozmarin.Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG