Debuterer med erotikk og politikk

Forfatteren Kjartan Fløgstad er spent før premieren på «Evig varer lengst» i kveld. Det er kanskje ikke så rart. Han debuterer i ny rolle, denne gang som dramatiker.

Forfatteren Kjartan Fløgstad er spent før premieren på «Evig varer lengst» i kveld. Det er kanskje ikke så rart. Han debuterer i ny rolle, denne gang som dramatiker.

Men han står ikke selv på Scene 2 på Det Norske Teatret. Selv om han har deltatt aktivt på prøvene underveis.

- Det har ikke vært vanskelig å slippe løs teksten. Det har faktisk vært en lys og lett erfaring, sier Fløgstad. Han forteller at de innvendingene han har fått fra instruktør, skuespillere og andre, stort sett har vært relevante og at han har likt dem.

- Dette har ikke vært traumatisk i det hele tatt. Jeg har fungert som en slags dirigent tekstmessig.

Komedie

Fløgstad har jobbet med en idé knyttet til et scenerom i en god del år. Catrine Telle så noen muligheter, og nå er stykket «Evig varer lengst» en realitet. Tittelen er et sitat fra den tyske dadaisten Kurt Schwitters.

- Dette er en komedie om politikk og erotikk. Om makt og erotikk. Jeg har ønsket å politisere erotikken, ikke erotisere politikken, sier Fløgstad.

Han kaller stykket en situasjonskomedie og forteller at han er påvirket av det som kalles «screwballkomedie» innen film. Fløgstad synes det er morsomt med «slapstick», men en del av de blauteste ordspillene ble fjernet under prøvetida. Mange av situasjonene likner surrealisme.

- Da kjenner jeg meg igjen, sier Fløgstad.

Fredsnasjonen

Stykket handler om en bistandsarbeider som blir kalt hjem en dag for tidlig. Vel hjemme viser det seg at privatsituasjonen ikke er helt som forventet.

- Vi står overfor en mann som tenker lokalt og handler globalt. Alle hans observasjoner står i strid med det publikum ser. Fløgstad innrømmer at han pirker i den norske selvforståelsen: Norge som den store fredsnasjonen og nordmenn som verdensmestrer i frivillig hjelpearbeid.

- Ingen av oss klarer å unngå å være ufrivillig komiske i dette. For meg er det et mål å få oss til å le av oss selv. Da kan vi bli ufrivillig seriøse. Og det har vært et mål med stykket, sier Fløgstad. Som bevisst har valgt en hovedperson som ikke allerede er en komisk klisjé.

- Teatersituasjonen, tradisjonelt sett, inviterer et borgerlig publikum til å ta seg selv høytidelig. Den forventningen spiller jeg bevisst mot, sier Fløgstad.

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no

DRAMATIKER NÅ: Forfatteren Kjartan Fløgsatd drama-debuterer med «Evig varer lengst» på scene 2 på Det Norske Teatret i kveld.