DEBUTANT: Jens Nordahl skriver satirisk om rike, trygge Norge. Foto: Lars Eivind Bones
DEBUTANT: Jens Nordahl skriver satirisk om rike, trygge Norge. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Debuterer med satire om sleipe pengehunder og lettlurte ministere

Kritisk skråblikk fra Jens Nordahl.

||| BOK: Innovasjonsminister Victoria Rygg vil pusse opp staten. Gjøre den mer moderne. Offentlig sektor er for sidrumpa og byråkratene er en gjeng medsløvsekker. Privatisering er tingen.

Tre sporFørst ut et Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. De potente,men tvilsomme forretningsmakkerne i Consul Consulting — Felix Kraft-Salvesen og Kjell Fjell — skal bistå staten i arbeidet. Det går ikke så bra.

Ytterligere to historier følges i denne debutromanen, skrevet av pressesjefen i Vinmonopolet, Jens Nordahl. Vi får fortellingen om narkomane Ida Caroline og Henning, som er på vei ut av uføret, og om studentene Even og Jonas, som er på vei ut i jobb. Etter hvertkrysses sporene i en intrige der makt, sex, dop og lyssky bedrifter er ingredienser.

Nordahl er ikke redd for stereotyper. Han karikerer. Her er de trauste, gode sliterne i offentlig sektor, de sleipe pengefolka med ryggrad som kjetting, den egoistiske karrieremoren.

Som flere av årets debutanter (bl.a. Espen Efskin og Christian Valeur) serverer Nordahl et kritisk skråblikk på trygge, rike, nyliberalistiske Norge. Det er tidvis morsomt og satirisk, men romanen oppnår ikke det helt gode drivet. Litt forutsigbart blir det også.

Kreativ«Fast Forward» er like fullt en vel gjennomført fortelling, uten løse tråder av noe slag. Det skorter heller ikke på kreativiteten: Nordahl har tilsynelatende hatt det gøy underveis, og det er et pluss.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 24. august 2009.

Debuterer med satire om sleipe pengehunder og lettlurte 

ministere