UMIDDELBAR SUKSESS I USA: Jo Nesbøs «Snømannen» debuterer på 10. plass på New York Times sin bestselgerliste i USA. Lista kommer ut 29. mai.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UMIDDELBAR SUKSESS I USA: Jo Nesbøs «Snømannen» debuterer på 10. plass på New York Times sin bestselgerliste i USA. Lista kommer ut 29. mai. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Debuterer på 10. plass på bestselgerliste i USA

Jo Nesbøs «Snømannen» har solgt bedre enn Stig Larssons «Menn som hater kvinner».

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): 29. mai kommer Jo Nesbøs «Snømannen» (oversatt til «The Snowman» i USA) til å debutere på 10. plass på New York Times sin nasjonale bestselgerliste i kategorien «Hardcover fiction.»

Det får Dagbladet bekreftet fra Jo Nesbø selv og hans forlag i USA.

- Dette er sykt. Jeg er stolt, selv om jeg har vanskelig for å ta det innover meg, sier forfatter Jo Nesbø til Dagbladet.

- Vil komme mer Han fikk overbrakt den særdeles hygglige nyheten i New York midt under en storstilt lanseringsturné som pågår i USA og Canada.

- Dette er formidabelt og det er bare starten. Det vil komme mer, sier visepresident i forlaget Knopf, Paul Boggard, til Dagbladet.

I tillegg til å debutere på 10. plass av de 35 mest solgte bøkene i USA, har også «The Snowman» solgt mer enn Stieg Larssons første bok i Millennium-trilogien, «Menn som hater kvinner», ifølge Boggard i Knopf, som også er forlaget til den svenske trilogien i USA.

Nesbø forstår sammenligningen, men tar den med ro.

- Nå var ikke Larsson så kjent her borte i starten, jeg ser på ham som et fenomen. Det er ikke realistisk å tro på noe liknende vil skje med meg. Men det er heller ikke den verste du kan bli sammenlignet med, sier Nesbø.

Feirer med middag Nesbøs agent, Niclas Salomonsson, er i fyr og flamme.

- Dette var mer enn vi kunne håpe på. Vi har en av verdens største og beste forleggere i ryggen og Knopf setter hele sitt apparat inn her. Det er fantastisk å være vitne til, sier han til Dagbladet.
 
Om to uker lanseres Nesbøs bok nummer ni i serien om Harry Hole i Norge - «Gjenferd». Men i USA ligger de to bøker bak og «Snømannen» ble nylig lansert.

I kveld skal Nesbø feires med en middag sammen forlaget.

- Enormt - Kult! er første reaksjon fra rettighetssjef i forlaget Aschehoug, Even Råkil, som gir ut Nesbøs bøker i Norge, da han får høre nyheten.

Han beskriver topp ti-plasseringen som noe kjemptestort, før han korrigerer det til enormt.

- Samtidig er det i tråd med det vi har sett av interesser rundt Jo Nesbø den siste tida. Dette er det definitive gjennombruddet for ham i verdens største bokmarked, sier Råkil til Dagbladet.