UMIDDELBAR SUKSESS I USA: Jo Nesbøs «Snømannen» debuterer på 10. plass på New York Times sin bestselgerliste i USA. Lista kommer ut 29. mai.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UMIDDELBAR SUKSESS I USA: Jo Nesbøs «Snømannen» debuterer på 10. plass på New York Times sin bestselgerliste i USA. Lista kommer ut 29. mai. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Debuterer på 10. plass på bestselgerliste i USA

Jo Nesbøs «Snømannen» har solgt bedre enn Stig Larssons «Menn som hater kvinner».

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): 29. mai kommer Jo Nesbøs «Snømannen» (oversatt til «The Snowman» i USA) til å debutere på 10. plass på New York Times sin nasjonale bestselgerliste i kategorien «Hardcover fiction.»

Det får Dagbladet bekreftet fra Jo Nesbø selv og hans forlag i USA.

- Dette er sykt. Jeg er stolt, selv om jeg har vanskelig for å ta det innover meg, sier forfatter Jo Nesbø til Dagbladet.

- Vil komme mer Han fikk overbrakt den særdeles hygglige nyheten i New York midt under en storstilt lanseringsturné som pågår i USA og Canada.

- Dette er formidabelt og det er bare starten. Det vil komme mer, sier visepresident i forlaget Knopf, Paul Boggard, til Dagbladet.

I tillegg til å debutere på 10. plass av de 35 mest solgte bøkene i USA, har også «The Snowman» solgt mer enn Stieg Larssons første bok i Millennium-trilogien, «Menn som hater kvinner», ifølge Boggard i Knopf, som også er forlaget til den svenske trilogien i USA.

Nesbø forstår sammenligningen, men tar den med ro.

- Nå var ikke Larsson så kjent her borte i starten, jeg ser på ham som et fenomen. Det er ikke realistisk å tro på noe liknende vil skje med meg. Men det er heller ikke den verste du kan bli sammenlignet med, sier Nesbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feirer med middag Nesbøs agent, Niclas Salomonsson, er i fyr og flamme.

- Dette var mer enn vi kunne håpe på. Vi har en av verdens største og beste forleggere i ryggen og Knopf setter hele sitt apparat inn her. Det er fantastisk å være vitne til, sier han til Dagbladet.
 
Om to uker lanseres Nesbøs bok nummer ni i serien om Harry Hole i Norge - «Gjenferd». Men i USA ligger de to bøker bak og «Snømannen» ble nylig lansert.

I kveld skal Nesbø feires med en middag sammen forlaget.

- Enormt - Kult! er første reaksjon fra rettighetssjef i forlaget Aschehoug, Even Råkil, som gir ut Nesbøs bøker i Norge, da han får høre nyheten.

Han beskriver topp ti-plasseringen som noe kjemptestort, før han korrigerer det til enormt.

- Samtidig er det i tråd med det vi har sett av interesser rundt Jo Nesbø den siste tida. Dette er det definitive gjennombruddet for ham i verdens største bokmarked, sier Råkil til Dagbladet.