HAPPY-TOM: Bassist og sjefsideolog Thomas Seltzer har den siste uka vært i et ordskifte med forlagsredaktør Bendik Wold, etter at sistnevnte beskyldte Seltzer for å svikte middelklassen gjennom sine gjentatte utfall mot «indierock». Foto: Lars Eivind Bones
HAPPY-TOM: Bassist og sjefsideolog Thomas Seltzer har den siste uka vært i et ordskifte med forlagsredaktør Bendik Wold, etter at sistnevnte beskyldte Seltzer for å svikte middelklassen gjennom sine gjentatte utfall mot «indierock». Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Debuterer som programleder

Thomas Seltzer fra Turboneger skal lede debattprogram om popkultur på NRK3. Her er hans første analyse: — Mediefeltet er ikke en solid materie lenger, det er bæsj.

Onsdag 11. februar sendes første program av «Trygdekontoret», som blir navnet på Thomas Seltzers tv-debut.

– «Trygdekontoret» er et elitistisk, krøkkete og håpløst upedagogisk debattprogram. Et popkulturelt fyrtårn i natt og tåke, men samtidig en røykmaskin under en stjerneklar himmel, der det – som på gamle dagers trygdekontor – fattes vedtak på grunnlag av både kvalifisert synsing og rein, skjær idioti.

Bøll, ikke komikk
Seltzer skal ha et utskiftbart ekspertpanel som skal ta for seg det han kaller «brennaktuelle og brennuaktuelle problemstillinger», som «Hvilken musikksjanger er mest i utakt med dagens miljøfokus?», «Er Norge i bunn og grunn et maritimt Østerrike?» og «Hvem er EGENTLIG Tommy Sharif?».

– Dette skal ikke være et humorprogram eller nyhetssatire, det overlater jeg til komikere. Dette er ikke komikk, men bøll, forklarer Seltzer.

Han vil at programmet skal bli som «Først og sist» (Skavlan), med bedre hårsveis og mindre tv-faglig styrke.

– Jeg skal ha gjester som kanskje ikke så ofte blir hørt, og som kanskje ikke gjør seg så godt på tv – men som har fingerspitzgefüel når det gjelder tidsånden. Etter ti år med reality-tv har folk blitt så lette og ledige foran kamera. Det skal vi forsøke å snu på nå, sier Seltzer.

Fluksus
– Hvem skal se på – dette blir kanskje litt smalt?

– Vi skal huske på at det mest sette programmet i aldersgruppen 12 til 25 år er «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Det forteller vel at mediefeltet er i fluksus.

– Hva betyr fluksus?

– Det betyr at mediefeltet er i bevegelse. Det er ikke en solid materie lenger, det er bæsj.

– Ville dette programmet blitt til hvis John G. Bernander fortsatt satt i sjefstolen i NRK?

– Ja. Da hadde vi bare sagt at vi skulle lage høyrepopulistisk tv, så hadde han hoppet i taket og skrevet ut en blank sjekk.