Deep Purple - bandet som nekter å dø

Deep Purple er rockbandet som nekter å gi seg. - Hvorfor skal vi det? Vi elsker å spille og har mye mer å gi, sier vokalist Ian Gillan, som i dag opptrer på Drøbakfestivalen.

Fredag spiller de legendariske heavyrockerne på Drøbakfestivalen . Dagbladet fikk en halv time på telefon med Ian Gillan (56) fra sitt studio i West Dorset, sørvest i England.

- Hvordan uttaler du Drawback. Det kan da ikke være Drawback Festival? spør han.

- Nei, Drøbak. 40 km sør for Oslo. Nice place, sier vi.

- Vi skal reise dit med båt fra Oslo. Jeg elsker havet og gleder meg til båtturen. Og konserten, sier en opplagt Gillan.

Rockhistorie

Det britiske bandet så dagens lys på slutten av 60-tallet og hadde sin storhetstid tiåret etter. Album som «Deep Purple in Rock», «Fireball», «Made in Japan» og «Machine Head» er rockhistorie.

Drøbakfestivalen

  • Går av stabelen fredag og lørdag for tredje år på rad. Satser på musikk for voksne og ungdom.
  • Fredag: Gentle Groove, Cadillac og Deep Purple.
  • Lørdag: A1, Crowtown, Sigvart Dagsland og UB40.

- Jeg er ikke typen som mimrer. Framtida ligger foran oss.

- Purple har utviklet seg til å bli et modent heavyband som er tro mot sine røtter. Gitarist Steve Morse har revitalisert oss. Men det er klart at vi ikke kommer utenom «Smoke on the Water», «Lazy», «Speed King» og «Woman from Tokyo».

Jazz og Elvis

Deep Purple kommer jevnlig med nye plater og spiller mye. Turneen de er på begynte i Australia i februar, og har tatt dem til Asia, Japan, USA, Canada - og nå Europa.

- Jeg er en vanlig engelskmann. Fyller 57 år 19. august. Heier på Queens Park Rangers og liker meg på den lokale puben. Er mye sammen med kona Bren og datteren Grace (17).

Gillians favoritt Purple-plate er «Fireball» fra 1971. Om dagens musikk har ikke han så mye å si.

- Jeg følger ikke med. Hver generasjon har sin musikk, og vi har vår greie. Selv hører jeg på jazz, har alltid Elvis med meg. Deep Purple? Nei, det spiller jeg aldri, sier Gillan og ler godt.

GIR SEG IKKE: - Vi er ikke uvenner, men jeg har ikke sett Richie Blackmore på ti år. Han er en fantastisk gitarist, men vi fungerte ikke sammen. Sånn er det med rockband, sier Ian Gillan til Dagbladet.