Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deep Purple

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deep Purple er virkelige heavy-veteraner. Bandet har eksistert i 31 år - med skiftende besetninger, men storhetstida var årene 1970 til 1973. Likevel fortsetter de å turnere og gi ut plater, og tilfredsstille store fanskarer over hele verden.

Etter tre år som et litt pregløst rockeband, fant gruppa formelen med den klassiske heavyplata «Deep Purple In Rock» (1970). Den var laget av den såkalte Mark II-besetningen, med Ian Gillan (sang), Richie Blackmore (gitar), Jon Lord (keyboards), Roger Glover (bass) og Ian Paice (trommer).

De fulgte opp med to studioalbum av samme klasse, «Fireball» (1971) og «Machine Head» (1972), før de satte krona på verket med livealbumet «Made In Japan» i 1972. Disse platene inneholdt heavy-klassikere som «Smoke On The Water», «Highway Star», «Speed King» og «Child In Time». Intern strid førte til at Gillan og Glover sluttet i 1973, og ble erstattet av David Coverdale og Glenn Hughes. Året etter sluttet også Blackmore, men bandet sto på et par år til med Tommy Bolin som gitarist, før Purple ble oppløst i 1976.

I 1984 ble Mark II-besetningen gjenforent, til stor glede for tusenvis av gamle fans. Etter tre album dukket gamle konflikter opp, og utskiftninger fulgte, men i 1992 ble den klassiske besetningen nok en gang gjenforent - nå etter press fra plateselskapet. De klarte å tvinge ut av seg to album, før gitarist Richie Blackmore satte strek for sin medvirkning. I dag fyller tidligere Dixie Dregs-gitarist Steve Morse hans plass, han er med på Deep Purples to siste album, «Purpendicular» (1996) og «Abandon» (1998).