Deepika slipper sitt første album på elleve år

Synger om Afghanistan.

(Dagbladet.no): I forrige uke annonserte Deepika Thathaal, som nå går under kunstnernavnet Deeyah, på MySpace-siden sin at hun skal slippe sitt første album på elleve år.

Albumet har fått navnet «Ataraxis» og skal, ifølge plateselskapet Grappa, gis ut i midten av november. Etter planen skal plata få internasjonal release i januar 2008.

«Ataraxis» har blitt spilt inn i USA, og Deeyah har blant annet samarbeidet med artister som jazzpianisten Bob James, Andy Summer fra The Police og norske Nils Petter Molvær.

Plata inneholder blant annet låta «Pashto Lullaby», som er en hyllest til kvinner og barn i Afghanistan.

«Ataraxis» blir Deeyahs første albumutgivelse siden kritikerroste «Deepika» fra 1996.

Hun var bare atten år da hun slapp plata, og da hun i musikkvideoen til «History» viste naken rygg, hisset hun på seg konservative muslimer i Norge.

For mange trusler førte til at hun til slutt valgte å flytte til London.

- Jeg vet ikke hvorfor reaksjonene var så sterke på «History». På noen av bildene som ble trykt, kunne det kanskje se ut som om jeg gikk naken, jeg viste hele ryggen i noen scener. Nå viser jeg mest mage og rygg og kanskje litt kløft, sa Deeyah til Dagbladet i 2003.

I LONDON: Deeyah da hun ble intervjuet av Dagbladet i 2003. Foto: Espen Røst
I LONDON: Deeyah da hun ble intervjuet av Dagbladet i 2003. Foto: Espen Røst Vis mer

Hun utdypet situasjonen til det asiatiske nyhetsbyrået IANS i 2005.

- Jeg ga ut to album, og ble spyttet etter på gata og truet på skolen. Til slutt var det en av hovedgrunnene til at jeg flyttet til Storbritannia. Alt jeg gjør, er å uttrykke meg selv, sa hun.

Etter hvert har Deeyah blitt svært involvert i kampen mot æresdrap. Da hun i 2005 slapp singelen «What Will it be», kunne man i musikkvideoen se bilder av kvinner som hadde vært utsatt for æresdrap på ryggen hennes.

Videoen ble nektet vist på flere asiatiske tv-kanaler og denne gangen hevdet Deeyah at provokasjonen var bevisst.

- Denne gangen provoserer jeg med overlegg, selv om mange advarte meg og sa at jeg ikke burde blande politikk i det. Men etter å ha blitt kalt for hore i årevis, lar jeg videoen snakke for meg. Jeg gjorde det for å kunne puste. Det handler ikke lenger om å selge plater, sa Deeyah til VG.

Det endte med at albumet «Plan of My Own» aldri ble utgitt. Ifølge VG fikk Deeyah så mange trusler at hun nok en gang valgte å flykte, denne gangen til USA.

Kontroversen fikk internasjonal oppmerksomhet, blant andre CNN lagde en reportasje om Deeyah.

Britiske muslimer hevdet på sin side at hetsen mot Deeyah var et pr-stunt.

- For meg er religionen en privatsak som ikke handler om å vise seg frem, imponere eller søke andre menneskers aksept. Islam representerer en ekte og personlig forpliktelse mellom meg og Allah, sa Deeyah til VG i fjor.

Ifølge EthnicNow er Deeyah, med over 100 000 «venner» nå den mest populære kvinnelige muslimske artisten på MySpace. I et intervju med nettsiden, publisert tidligere i år, forteller Deeyah at hun jobber med hele to nye album.

- Jeg er også i ferd med å sette sammen en mixtape med asiatiske og muslimske kvinnelige artister fra Europa og USA, sa Deeyah til nettsiden.

Det er folke-/worldmusic-labelen Heilo som gir ut «Ataraxis» i Norge.