- Deepika spiller offer

Unge, norske muslimer mener artisten bruker enkelttilfeller på å gjøre karriere

(Dagbladet.no) Venninnene Zubana Chaudhari (21) og Zenib Mushtaq (24), som Dagbladet.no møter på universitetet i Oslo, synes Deeyahs videoer vitner om ei jente som har behov for å skille seg ut.

De er imidlertid skeptisk til hvorvidt det å provosere muslimer- ved blant annet å opptre lettkledd- er rette måten å oppnå noe som helst på.

- Dersom norsk-pakistanske Deeyah hadde kjent religionen sin ville hun vel visst at islam ikke er så fæl som hun gir uttrykk for i videoene, spør de to.

Begge jentene er selv norsk-pakistanske og understreker at kvinner som for eksempel bærer drakt, som oftest har valgt det selv.

Har ertet på seg muslimer

Sist uke viste Dagbladet.no et video-intervju som den norsk-pakistanske popartisten Deeyah (tidligere Deepika) nylig har gjort med nyhetsbyrået Reuters. Her snakker artisten ut om hvordan hun som 17-åring måtte rømme fra Norge til London etter å ha vekket harme hos norske muslimer ved å vise sin bare mage i en musikkvideo.

Nå har Deeyah igjen ertet på seg muslimer med en musikkvideo der bilder av kneblede kvinner vises på Deepikas nakne rygg. Blant dem et bilde av avdøde Rahila Iqbal fra Norge som ble funnet druknet i en bil i pakistan, skriver VG.

For mange ortodokse muslimer har dette blitt for sterk kost, og Deeyah ser seg nå nødt til å ha med livvakter når hun beveger seg utendørs i London.

 Rop om oppmerksomhet: Norsk-pakistanske Zubana Chaudhari( t.h) og Zenib Mushtaq mener Deeyah må få vise hud om hun vil, men de setter spørsmålstegn ved artistens opprørske intensjoner. Foto: Charlott Pettersen
Rop om oppmerksomhet: Norsk-pakistanske Zubana Chaudhari( t.h) og Zenib Mushtaq mener Deeyah må få vise hud om hun vil, men de setter spørsmålstegn ved artistens opprørske intensjoner. Foto: Charlott Pettersen Vis mer

- Utnytter enkeltkvinners situasjon

Leder for Pakistansk studentsamfunn, Mohammad Osman Rana, mener det er tragisk at popartisten bruker avdøde Rahila Iqbal i videoen.

- Dette ser jeg på som direkte respektløs overfor avdødes familie. I likhet med alle oss andre, vet Deeyah overhodet ikke hva som er bakgrunnen for Rahilas død, mener Rana.

Han sier det er latterlig at den norsk-pakistanske popartisten bruker disse virkemidlene i videoene sine.

- Dessverre skjer overgrep på kvinner hver eneste dag- i alle miljøer. Deeyah bør holde seg for god til å utnytte disse enkeltkvinnenes situasjon til å skape seg en karriere, sier Rana.

Tror ikke «Muslimsk Madonna» selger

Deepika selv har sett seg nødt til å vrake sitt ferdige album på grunn truslene og av «islamfrykt», skriver VG.

- Konsekvensene er at folk som jeg kunne samarbeidet med blir redde, usikre og nervøse. Ingen vil bli dratt inn i noe som er så sensitivt og kontroversielt, sier Deeyah til avisen.

Dagbladet.no har pratet med flere unge norske muslimer om deres syn på saken:

Kameratene Tari, Mohammed og Zhadry (alle 30) mistenker Deeyah for å spille offer, og mener Deepikas manko på samarbeidspartnere er tydelig tegn på at popartisten har utspilt sin rolle som «muslimsk Madonna».

De fordømmer drapstrusslene mot henne, men mener artisten selv må ta noe av ansvaret for reaksjonene.

- Hun ser ut til å ha bygget hele karrieren sin på dette opprøret mot islam. Som muslim mener jeg at hun selvsagt må få gjøre hva hun vil i videoene sine, men det finnes mange idioter der ute som vil tolke det som ren provokasjon, tror Tari (30).

Hverken han eller kameratene kan skjønne at Deepikas videoer skulle ha noe som helst med musikk å gjøre.

- Kvinne-saken hun fronter er viktig, men den selger da ikke plater? Kanskje er det manglende samarbeidet hun nå opplever fra plateselskapene og media er resultat av at hennes image som «opprørsk, muslimsk kvinne» ikke selger, undres de tre.

Pakistansk studentsamfunns leder, Mohammad Osman Rana, synes også at popartistens billedlige virkemidler fremstår som et rop om oppmerksomhet.

- Jeg setter spørsmålstegn ved Deeyahs ferdigheter som artist når hun må bruke slike virkemidler for å selge plater. Kanskje hun rett og slett bør bli en bedre artist, fastslår han.

Truet «Madonna»: Deepika, alias Deeyah, mener musikkbransjen ikke lenger tør samarbeide med henne.