Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deeyah Khan får Peer Gynt-prisen

Følger etter Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Gro Harlem Brundtland og Eva Joly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmregissør, musikkprodusent og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khan får Peer Gynt-prisen.

- Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøer, sier Khan i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen.

Det er Stortinget som hvert år peker ut hvem som skal få hedersbemerkningen Årets Peer Gynt, og prisen går til noen som har markert seg på en positiv og samfunnsnyttig måte, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

- Veldig stolt Tidligere har personer som Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Gro Harlem Brundtland og Eva Joly fått prisen.

- Jeg er godt kjent med tidligere vinnere og er veldig stolt over å bli regnet blant dem. Jeg føler meg spesielt beæret over å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn, noe som reflekterer et nytt, mer mangfoldig Norge, sier Khan.

Selv om Khan nå er bosatt i London, er hun stolt av å være norsk og å representere Norge i kampen for menneskets og særdeles kvinners rettigheter.

- Jeg mener bestemt at kvinner har en svært viktig rolle å spille i utformingen av samfunnet, sier Khan.

Prisgrossist Khan er født i Oslo og ble først kjent som musiker under kunstnernavnet Deepika. Senere har hun regissert flere filmer, og i 2013 fikk hun Emmy-pris for filmen «Banaz: A love story».

Tidligere i år ble Khan tildelt Gunnar Sønstebys pris for 2016, og i fjor fikk høst ble hun tildelt både Kulturdepartementets og Universitetet i Oslos menneskerettighetspris, samt Plan Norges jentepris.

Hennes dokumentar «Jihad» er nominert til prisen for beste samtidsdokumentar under britiske Baftas TV-prisutdeling. Prisen deles ut i London søndag kveld.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart