Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Deeyah Khan nominert til prestisjetung filmpris

Kan vinne BAFTA-pris for jihadist-film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmskaper og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khans dokumentarfilm «Jihad: A Story Of The Others» er nominert til BAFTA, britenes svar på Oscar-utdelinga.

Norsk-pakistanske Khan og hennes produksjonsselskap, Fuuse, kan stikke av med pris i kategorien for beste aktualitetsfilm innen dokumentarsjangeren. Nominasjonen ble sluppet onsdag.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg mottok nyheten i dag. Det er sjokkerende, men jeg er beæret og overveldet over at arbeidet mitt blir anerkjent på denne måten, skriver Khan i en e-post til Dagbladet.

Utfordrende prosjekt I «Jihad: A Story Of The Others», som ble sluppet i fjor, forsøker Khan å forstå hvorfor unge oppvokst i Vesten blir radikalisert.

- Radikal islam jakter på de menneskelige behovene til våre unge. Vi må bli bedre til å engasjere de unge og skape en mer inkluderende framtid som alle kan føle seg en del av, fortalte Khan til Dagbladet i fjor høst (krever innlogg).

38-åringen brukte to år på å finne og intervjue ekstremister til filmen, som filmskaperen beskrev som en «utfordrende, men fascinerende opplevelse».

Khan har lenge engasjert seg sterkt i kampen mot radikale religiøse holdninger. I 2013 vant hun en Emmy for filmen «Banaz: a love story» om æresdrap. Dette var Norges første Emmy-pris innen «nyhets- og dokumentarprogrammer»-kategorien.

- Viser deg hva som egentlig skjer «Jihad: A Story Of The Others» har for lengst blitt lagt merke til i Storbritannia, der den først ble vist i fjor. «Hun tar klisjeene og karikaturene, ødelegger dem, så viser hun deg se hva som egentlig skjer», oppsummerte en korrespondent for The Guardian etter premierien.

Filmen kjemper mot tre andre dokumentarprogram i BAFTA-kategorien, deriblant en dokumentar om barna som vokser opp under Gaza-konflikten og en film om ebola-epidemien.
 

Vinneren blir offentliggjort i april.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart