Deeyah Khan vant ikke BAFTA-pris

Khan tapte for BBC-dokumentar om ebola-epidemien, men hylles av vinneren.

(Dagbladet): I mars ble det kjent at filmskaper og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khans dokumentarfilm «Jihad: A Story Of The Others» var nominert til BAFTA, britenes svar på Oscar-utdelinga.

I kveld gikk prisutdelinga av stabelen i London, men Khan vant ikke.


Seieren i kategorien for beste aktualitetsfilm innen dokumentarsjangeren gikk til «Outbreak: The Truth About Ebola (This World)», som ifølge BAFTAs hjemmesider handler om hvordan og hvorfor det verste ebola-utbruddet i historien ikke ble stoppet før det var for sent.

Det er Dan Edge og BBC som står bak dokumentaren.

Vinneren hyller Khan: - Helt unik På Twitter jubler Edge over seieren, og tar seg også tid til å hylle sin norske filmskaperkollega.


Deeyah Khan har nemlig twitret en gratulasjon til Edge, som han har svart på på følgende vis:

«Tusen takk - filmen din var helt unik».


I «Jihad: A Story Of The Others», som ble sluppet i fjor, forsøker Khan å forstå hvorfor unge oppvokst i Vesten blir radikalisert.

- Radikal islam jakter på de menneskelige behovene til våre unge. Vi må bli bedre til å engasjere de unge og skape en mer inkluderende framtid som alle kan føle seg en del av, fortalte Khan til Dagbladet i fjor høst (krever innlogg).

38-åringen brukte to år på å finne og intervjue ekstremister til filmen, som filmskaperen beskrev som en «utfordrende, men fascinerende opplevelse».

Vant Peer Gynt-pris Selv om Khan ikke vant BAFTA-pris i kveld, har hun en annen fersk utmerkelse å trøste seg med.

Lørdag ble det kjent at hun får Peer Gynt-prisen, som går til noen som har markert seg på en positiv og samfunnsnyttig måte, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøer, sa Khan i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen.