KOMMENTARER

Definisjonen av skammelig

Historien vil dømme Erna Solbergs håndtering av IS-barna hardt.

INGEN AMBISJON: Onsdag fastslo Erna Solberg, på regjeringens halvårlige pressekonferanse, igjen at regjeringen nekter å hjelpe de såkalte IS-barna og mødrene deres. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
INGEN AMBISJON: Onsdag fastslo Erna Solberg, på regjeringens halvårlige pressekonferanse, igjen at regjeringen nekter å hjelpe de såkalte IS-barna og mødrene deres. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da statsministeren i høst kom med en offisiell unnskyldning til de såkalte «tyskerjentene», sa hun at menneskerettighetsjubileet var en anledning til å reflektere over vår egen historie, vår erfaring og vår samtid. Hun burde reflektert dypere over det siste.

«Hvordan behandlet vi de som svek sitt land? Og – hvordan behandlet vi de kvinnene som hadde forhold til fienden i vårt okkuperte land?» spurte Erna Solberg.

Etter krigen ble norske kvinner som fikk barn med tyske soldater internert, skamklipt, fratatt barn og utvist fra landet. Familier ble merket i generasjoner. Det er riktig og viktig at vi i dag er enige om at denne behandlingen var skammelig.

«Behandlingen disse kvinnene fikk står seg ikke når man holder det opp mot de grunnleggende prinsippene vi har for en rettsstat» sa Solberg i oktober. Hun hadde rett.

Denne testen består heller ikke behandlingen av de såkalte «IS-barna» og mødrene deres.

Svenske myndigheter har tidligere hentet ut sju norsksvenske barn fra Al Hol-leiren i Syria. Norske myndigheter har identifisert, DNA-testet og hentet hjem fem foreldreløse barn. De to tenåringsjentene fra Bærum som dro til Syria og er skildret i boka «To søstre» passet barna, sammen med en kvinne som tidligere har bodd i Sverige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer