«Degenerert kunst», mente Hitler - nå skal Munch-bildet under hammeren

«Ung kvinne på verandaen» av Edvard Munch har en prisantydning på rundt 25 millioner kroner.

MUNCH-ORIGINAL: «Ung kvinne på verandaen» ble malt av Edvard Munch i 1924. Foto: Edvard Munch
MUNCH-ORIGINAL: «Ung kvinne på verandaen» ble malt av Edvard Munch i 1924. Foto: Edvard MunchVis mer

(Dagbladet): Den norske billedkunstneren Edvard Munchs (1863 - 1944) verdensberømte maleri «Skrik» gikk inn i historien som et av verdens dyreste da det ble solgt for 119, 9 millioner dollar (689 millioner kroner) i 2012.

Nå skal det samme auksjonshuset, Sotheby's i New York, selge «Ung kvinne på verandaen».

Den gang som nå er det Petter Olsen, lillebroren til skipsreder og milliardær Fred. Olsen, som står oppført som selger. I 2001 møttes de to i retten etter at storebror Fred. saksøkte Petter og hans tre døtre over den rike kunstarven etter deres far, Thomas Olsen.

Ikke sømmelig kunst

Petter Olsen eier en rekke Edvard Munch-bilder og mye annen kunst, og «Ung kvinne på verandaen» er et maleri med en helt spesiell historie, melder det prestisjetunge auksjonshuset.

LANG HISTORIE: «Ung kvinne på verandaen» er estimert til å ha en verdi på mellom 2,5 og 3,5 millioner dollar, rundt 25 millioner kroner.
LANG HISTORIE: «Ung kvinne på verandaen» er estimert til å ha en verdi på mellom 2,5 og 3,5 millioner dollar, rundt 25 millioner kroner. Vis mer

Det ble malt av Munch i 1924 og er registrert eid av Galerie Commeter i Hamburg samme år. Året etter tok kunstmuseumet Neue Pinakothek i München over, men etter hvert innførte Adolf Hitlers nazityskland strenge regler for hva som var sømmelig kunst.

Fikk tak i bildet

I 1937 ble maleriet fjernet fra kunstmatrikkelen til museumet i München og erklært, sammen med flere titalls tusen andre kunstverk, som degenerert kunst.

Nordmannen Harald Holst ved Halvorsens Kunsthandel i Oslo fikk tak i bildet i 1939 og solgte det samme år til Fred. og Petters far, Thomas Olsen. Da tyskerne invaderte Norge i 1940 tok Olsen med seg bildene opp på fjellhytta for sørge for at de ikke havnet i klørne på nazistene.

Svinger hammeren

Olsen var en nær venn og støttespiller av Munch i tida da kunsteren bodde og ferierte i tettstedet Hvitsten, ikke langt fra Drøbak i Oslofjorden. Olsen var med på å tilegne seg en lang rekke «degenererte» Munch-verker.

Siden 1939 har maleriet vært i Olsen-familien.

«Ung kvinne på verandaen» er estimert til å ha en verdi på mellom 2,5 og 3,5 millioner dollar, rundt 25 millioner kroner.

Auksjonen går av stabelen 14. november, melder Sotheby's.