Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dei radikale taparane

Den Sinte Nynorskmannen rir igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SIN NYE PAMFLETT «Skrekkens menn» skriver den tyske forfatteren Hans Magnus Enzensberger om «den radikale taperen» - en som i desperasjon går til angrep på «de andre», de han klandrer for sin egen vanskelige situasjon. Enzensberger skriver om den sinte islamisten, men beskrivelsen passer egentlig bedre på Den Sinte Nynorskmannen - en ikke ubetydelig gruppe radikalmaskuline menn som med jevne mellomrom freser ut sin vrede mot kvinner generelt og feminister spesielt.

Nå har Den Sinte Nynorskmannen brust med fjøra igjen. Denne gangen representert ved Ole Idar Kvalvane hvis ilske angrep på kvinnelige forfattere vi trykket her i Dagbladet for noen dager siden: «At kvinner skriver dårlegare enn menn er noko eg har visst lenge.» Bekreftelse på dette fant han i sommerens kåring av vår tids beste romaner, der bare seks kvinnelige forfattere fikk være med. Kvinner får altså gi ut en masse dårlige bøker, resonnerer Kvelvane, og de sperrer veien for mannlige talenter som han selv.

DET ER BLITT en tradisjon dette; når kvinner får plass i det gode selskap, da rykker Den Sinte Nynorskmannen ut. Som ved kåringen i Dagbladet av Norges fremste intellektuelle. Da ble selve nestoren i gjengen, Professor emeritus Kåre Lunden, så provosert av at fire kvinner hadde fått plass på lista, at han kalte hele greia «ein missekonkurranse». Eller da økonomiprofessor Sjur Didrik Flåm raste mot å gi Holbergprisen til den franske filosofen Julia Kristeva. Han fant henne ikke «vitskapeleg», ser du. «Tvert imot, eg ser at ho ofte poserer.»

Jeg tror ikke Den Sinte Nynorskmannen vil gå så langt som til terroraksjoner, (selv om enkelte av dem terroriserer jenter på byen), nei, pennen er hans sverd. Den Sinte Nynorskmannen har spesialisert seg på øvelsen «å ta bladet fra munnen». Han er den eneste som våger å slå alarm om det grusomme som har rammet vårt land - disse kvinnene som har tatt over forlagene, stipendiatene, kåringene, ja til og med staten. Det var historiker Nils Rune Langeland, som formulerte det ideologisk forløsende: Noreg er ein Vaginalstat. Eller som hans kompis Jon Hustad i Klassekampen sier det: Eit venninesamfunn.

DET INTERESSANTE er at Den Sinte Nynorskmannen ofte argumenterer med at kvinner er undertrykt. Han flasher Simone de Beauvior, han snakker om «strukturelle mekanismar». Kåre Lunden for eksempel: « Når kjønnsrollemønsteret vert forandra, vil kvinner etter kvart fortene like mange og høge prisar for vitskap og slikt som menn.» Konklusjonen er altså: Ho er ikkje klar, kvinna. Lunden vil vente med å slippe kvinner til, som en omsorgsfull far som vil vente med å ta av støttehjulene på datterens sykkel. For det er slik Den Sinte Nynorskmannen tror det henger sammen, at Vaginalstatens slu mekanikere har skrudd på støttehjul til kvinner overalt. Det er derfor han ikke får gi ut roman, det er derfor han aldri får den oppmerksomheten han fortjener.

NYNORSKMENN: Ole Idar Kvelvane, Kåre Lunden og Nils Rune Langeland. Foto: DAGBLADET
NYNORSKMENN: Ole Idar Kvelvane, Kåre Lunden og Nils Rune Langeland. Foto: DAGBLADET Vis mer
KOMMENTERER: Dagbladets Marte Michelet.