Deichmanske: - Vi er sendt på sjekkern av Raymond

40 prosent av ny Deichman i Bjørvika skal leies ut. Biblioteksjefen sier hun er sendt ut på sjekkemarkedet.

SENDER DEICHMANSKE PÅ SJEKKER'N: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), vil leie ut opp mot 40 prosent av det nye hovedbiblioteket i Oslo. Dette ble annonsert under en pressekonferanse onsdag. Foto: NTB Scanpix
SENDER DEICHMANSKE PÅ SJEKKER'N: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), vil leie ut opp mot 40 prosent av det nye hovedbiblioteket i Oslo. Dette ble annonsert under en pressekonferanse onsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter lang tids spekulasjon bestemte i går den rødgrønne byregjeringa i Oslo for å likevel bygge et nytt storbibliotek i Bjørvika. Men, for å kutte ned på driftskostnadene vil Raymond Johansen leie ut opp mot 40 prosent av det nye bygget.

Dermed kan 7.500 kvadrat - litt mer enn én fotballbane - av de i alt 20.000 kvadratene i det nye biblioteket bli leid ut til helt andre ting enn bibliotekdrift.

Biblioteksjef på Deichmanske, Kristin Danielsen, sier hun nå er sendt ut på«blind date» av Raymond Johansen.

- Vi har fått en utfordring i fanget om at vi skal få oss samboere, det er jo en form for «blind date» og spillereglene endra seg for oss litt nå, innrømmer hun.

- Påvirker driften Danielsen har likevel ingen preferanser om hvem som blir hennes nye make.

- Dette er helt ferskt for meg, og vi skal nå sette oss ned og tenke hvem som kan passe oss.

- 40 prosent mindre plass, det må vel gjøre noe med driften?

- Ja, og det må vi nå finne ut av. Det viktigste for oss er jo at bibliotekdriften blir ivaretatt, sier Danielsen.

Hun får likevel ikke selv bestemme hvem som blir hennes nye samboere i praktbygget. På pressekonferansen var Raymond Johansen klar på at han ville plukke ut de riktige beilerne, altså blir det mer arrangert ekteskap enn det blir «blind date» på Danielsen og Deichman.

Biblioteket er allerede blitt langt dyrere enn forventa, og nærmer seg nå 500 millioner over budsjett fire år før det skal stå ferdig. Utgifter på nær 700 millioner er allerede lagt ut, og i en selvstendig rapport publisert i går gjennomgås en rekke alternativer til å fortsette bygginga.

Konklusjonen er imidlertid klar: Planene i Bjørvika har allerede kostet så mye av skattebetalernes penger at det er dumt å snu nå. Bygget vil koste 200 millioner årlig å drifte, og Ap lover en prislapp på 2,4 milliarder uten moms. De akter å unngå flere budsjettsprekk.

- Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør. Det er til sjuende og sist bykassa som skal dekke alle utgiftene, minnet Raymond Johansen om under pressekonferansen.

Gjennomgang På spørsmål om dette ikke betyr nesten 50 prosent mindre bibliotek for skattemilliardene sier Raymond Johansen at en stor utleiedel var nødvendig for å få biblioteket på plass økonomisk.

- Tenk heller på hva vi får her  et helt nytt bibliotek. Vi har enormt mange store og tunge investeringer i Oslo framover og blir nødt til å øke driftsinntektene og ha strammere kontroll på bygge- og investeringsprosjektene i byen framover, sier Johansen.

Byrådslederen ramset blant annet opp Deichmans nye nabo, Munch-museet i Bjørvika, som et av de store prosjektene han vil gjennomgå med samme lupe som han nå har benyttet til det nye hovedbiblioteket. Johansen vil ikke spekulere i hvilke aktører han ser for seg å leie ut det nye biblioteket til.

- For mye utleie Hallstein Bjercke (V) var kulturbyråd fram til valget i høst, og det nye Deichmanske-biblioteket er hans prestisjeprosjekt. Bjercke synes utleiedelen de røde legger opp til er for stor.

- Jeg syns 7.500 utleide kvadratmeter hørtes for voldsomt ut, og jeg tror det vil gå ut over driften av biblioteket, sier han, og legger til at noe utleid areal er en god idé.

Bjercke ble gjenstand for flere stikk under gårsdagens pressekonferanse. Blant annet sa byregjeringsleder Raymond Johansen at han «ikke akkurat kom til noe nøkkelklart bygg, men et stort hull i bakken» og kritiserte Bjercke for å skjule de store driftskostnadene.

- Det er juks med tallene. Rent praktisk kunne vi ikke legge driftsutgifter inn i budsjettene, men vi har heller ikke skjult dem. Også Arbeiderpartiet visste hvor mye det nye biblioteket ville koste å drifte, det har de visst siden de også stemte for bygget, hevder han.

FÅR SAMBOER: - Vi har fått en utfordring i fanget om at vi skal få oss samboere, sier biblioteksjef Kristin Danielsen til Dagbladet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
FÅR SAMBOER: - Vi har fått en utfordring i fanget om at vi skal få oss samboere, sier biblioteksjef Kristin Danielsen til Dagbladet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer