Søt musikk, søtt tidsbilde, søt film: Jeg har for lengst sluttet å undre meg over hvilke filmer som kommer rett på dvd her til lands, men Adventureland med Jessie Eisenberg og Kristen Stewart er absolutt en som burde vært vist på kino.
Søt musikk, søtt tidsbilde, søt film: Jeg har for lengst sluttet å undre meg over hvilke filmer som kommer rett på dvd her til lands, men Adventureland med Jessie Eisenberg og Kristen Stewart er absolutt en som burde vært vist på kino.Vis mer

Deilig 80-tallsnostalgi

Film er best på kino. Men kommer de beste filmene alltid på kino? Jeg er ikke sikker.

|||DVD: Husker du Grorudpalmer? Syrevasket dongeri? Landeplager som "Rock Me Amadeus" og "Don't Dream It's Over"? Og dritkjedelige sommerjobber som aldri syntes å ta slutt? Det er sjelden en film har truffet den nostalgiske strengen i meg på samme måte som «Adventureland», en nedtonet og gjennomført film som tar 80-talls-ånden på kornet, uten å la seg friste til å karikere.

Idiotjobb
Det dreier seg om James Brennan, som endelig er klar til å forlate hjembyen Pittsburg for å studere i New York. Men da faren hans bli degradert på jobben, spøker det for tenåringens studieplaner. Så han ser seg tvunget til å ta sommerjobb i Adventureland, en skikkelig sliten fornøyelsespark der alt, fra karusellene til gevinstene, synes å være 2. sortering. Lønnen er heller ikke noe å skryte av. Heldigvis er ikke James alene, staben er i all hovedsak i samme situasjon som han selv. Og selvfølgelig, når man har iditotjobber som dette, er det ikke så mye annet å gjøre enn å dagdrømme. Og å forelske seg. Men James er ennå en amatør når det handler om kjærlighet og vil han ha noen sjanse i forhold til  jevnaldrene, men langt mer belevne Em?

Deilig 80-tallsnostalgi

Fantastisk
Regissør Mottola har vært innom tematikken før i den svært vellykkede komedien «Superbad», men denne gang er det hele mye mer nedtonet. Filmen er absolutt ikke uten humor, her er flere scener som fikk meg til å le høyt, men dens styrke er først og fremst i skildringen av å være ung, søkende og usikker. Regissøren har et godt øye for detaljer og stemningen er fantastisk godt beskrevet. Alle som har kjedet seg gjennom lange, varme sommerdager i en eller annen dustejobb, vil kjenne seg igjen her.

Dårlig smak
Ensemblet er bra sammensatt, og Mottola får mye bra ut av de unge skuespillerne. Mest imponert ble jeg over Kristen Stewart, som har fått et gjennombrudd med Bella Swan i «Twilight»-filmene. Her får hun vist at hun har et langt større register og skaper en karakter med mange lag. Likevel er det hevet over enhver tvil om at dette er Mottolas film, som har basert manus på egne erfaringer. Han får også vist at åttitallet, dette tiåret som i dag alt for ofte fremstilles som ensbetydende med dårlig smak, var mye mer enn det. For det var det virkelig - mener jeg å huske.
Hvis det ikke bare er nostalgikeren i meg som snakker.