MED FJÆRPENN: Ludvig Holberg, slik han framtrer på utstillingen «Human Nature» i ARoS kunstmuseum. Framstilt av Carl Thomsen i 1883.
MED FJÆRPENN: Ludvig Holberg, slik han framtrer på utstillingen «Human Nature» i ARoS kunstmuseum. Framstilt av Carl Thomsen i 1883.Vis mer

Over regnbuen lever litteraturen:

Deilig å være norsk dikter

Hurra for Harstad, Hoem og Holberg.

Meninger

ÅRHUS (Dagbladet):

BARNA GLEDER SEG alltid til å komme til Århus, som byr på alt fra «Den gamle by» til et gigantisk bibliotek omgitt av eventyrlige lekeapparater. En dag går fort i det store kunstmuseet ARoS, med den fire og en halv meter høye og 500 kilo tunge skulpturen «Boy» av Ron Mueck, som vekker jublende gjenkjennelse. Eller en ferd gjennom «Your Rainbow Panorama», en ring av farget glass på toppen av den ti etasjer høye bygningen, konstruert av islendingen Olafur Eliasson. Å bevege seg rundt i denne korridoren er som å vandre gjennom en regnbue.

MENS VI ER i landet sør for Skagerrak , tar vi en titt innom nærmeste bokhandel. Vi finner ikke så mye, men årets poetiske sensasjon er på plass, de etterlatte diktene og papirene til poeten Inger Christensen, i en bibeltjukk utgave på nesten tusen sider med tittelen: «Verden ønsker at se sig selv – digte, prosa, udkast». En nordisk begivenhet. Ja, en verdenssensasjon!

JEG KJØPER NOEN danske aviser og slår meg ned med en Tuborg og «en lille», som de så gemyttelig kaller det. Og hva ser jeg? Avisen Danmark har et to siders intervju med Edvard Hoem, som ifølge avisa «har lagt de nordiske lande for sine fødder». Interessen for landet i nord fortsetter i Weekendavisen, der bokbilaget vier hele forsida til «En nordmand i New York», Johan Harstad, som «har skrevet en prægtig roman om venskaber, kunst og migrantliv». Med andre ord, den overveldende romanen «Max, Mischa & Tet-offensiven» er ute på dansk.

SOM OM DETTE ikke var nok, anmelder avisa det siste og 22. bind av Ludvig Holbergs hovedverk, utgitt av Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Aarhus Universitetsforlag. En norsk forfatter, som levde og døde i Danmark. Utstillingen «Human Nature» på ARoS har også fokus på Holberg, og skildrer ham slik: «Humanisten står fast på sin uafhengighed af ydre autoriteter.» Sånn skal det være. Det er deligt å være norsk dikter, i Danmark.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.