Deilig å være spansk for Aksel

Aksel Hennie (28) og «Uno» har begynt sin turné til verdens filmfestivaler, og nå er de på plass i San Sebastian i Spania. Der er Hennie nominert i klassen for beste regidebutant.

Mens han nyter tapas, sommertemperaturer og film fra hele verden på filmfestivalen i San Sebastian, kan Aksel Hennie også glede seg over at «Uno» er blitt en stor publikumssuksess her hjemme. I dag passerer den etter alle solemerker 120 000 besøkende.

-  Jeg er så sinnssykt glad om dagen, går rundt med et utrolig godt humør. Det er så kult å se at filmen har en bredere målgruppe enn jeg hadde trodd, selv om jeg ikke tenkte på målgrupper mens jeg lagde den, det viktigste for meg var å lage en film jeg hadde lyst til å se selv. Jeg er veldig glad og fornøyd for at mange ser den, det er jo derfor vi driver med dette, sier Hennie på telefon fra San Sebastian.

Filmfestivalen i San Sebastian arrangeres i år for 52. gang, og Aksel Hennie er nominert i den såkalte Zabaltegi-seksjonen, sammen med 15 andre regidebutanter fra hele verden.

Bra spørsmål

De konkurrerer om Altadis Award, som er på 90 000 euro (ca. 750 000 kroner) som skal deles mellom regissør og produsent, i tillegg til at årets nyopprettede Mount Blanc Award (100 000 kroner) går til en manusforfatter.

-  Det er kjempestort bare å være her, vi tenker ikke så mye på selve prisutdelingen. Eller, jeg tenker mer på at Oliver Stone for eksempel skal sitte i salen, sier Hennie, som er i San Sebastian sammen med «Uno»-produsent Jørgen Storm Rosenberg.

-  Dagene går med til å spise tapas, se film, og så presentere «Uno» når den skal vises. Ofte er det en spørsmål-og-svar-runde etterpå, og siden det er mange her som er veldig filminteresserte, er det mange bra spørsmål. Hvis man bare tar seg tid til å høre ordentlig etter hva folk spør om, kan man lære mye selv også, sier Hennie, som blir i San Sebastian fram til søndag.

-  Vi har ikke sett så mye film ennå, prøvde oss på en koreansk film med spanske undertekster i dag, men måtte resignere etter en halvtime. Men det er morsomt å se hvordan «Uno» får en helt annen betydning her i Spania, her tenker jo alle umiddelbart på tallet 1, sier Hennie.

Kul onkel

«Uno» har allerede vært vist på filmfestivalen i Toronto i Canada, og er også tatt ut til filmfestivalene i Viareggio i Italia og London. Så Aksel Hennie har all grunn til å fryde seg. Og det gjør han.

-  Det er kjipt å være han onkelen som alle i familien synes er teit og ingen vil høre på. Men nå om dagen føler jeg meg som han kule onkelen som alle vil høre historiene til, og som alle barna vil sitte på fanget til, sier Hennie.

NYTER SPANIA: Aksel Hennie debuterer som regissør med «Uno», mens Jørgen Storm Rosenberg debuterer som produsent. Sammen tar de for seg av de spanske gledene. - Verdens beste tapas! jubler Aksel på telefonen, og sender oss mer enn gjerne et bilde av herligheten.
PÅ TUR: I går ble «Uno» for første gang vist for det spanske publikummet. - Snodig å se den med spanske tekster, og artig å høre hvordan folk utenfor Norge reagerer, sier Aksel. Lørdag kan han og produsent Jørgen Rosenberg risikere å vinne 750 000 kroner.